njemačka

Merkel i premijeri saveznih pokrajina raspravljaju o odustajanju od ugljena

15.01.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Predstavnici njemačkih saveznih pokrajina u kojima se eksploatira ugljen sastaju se u srijedu s njemačkom kancelarkom kako bi dogovorili financijske modalitete dogovorenog odustajanja Njemačke od ugljena kao energenta do 2038.

Njemačka vlada je u sklopu klimatskog paketa prije godinu dana postigla sporazum o izlasku Njemačke iz sustava opskrbe električnom energijom koja nastaje izgaranjem ugljena.

Tom prilikom je i dogovoreno da će država pogođene regije subvencionirati s 40 milijardi eura kojima bi se financirali infrastrukturni projekti i projekti privlačenja novih investitora.

Na večerašnjem sastanku u uredu kancelarke Angele Merkel se očekuju premijeri saveznih zemalja Sjeverna Rajna-Vestfalija, Brandenburg, Saska i Saska-Anhalt, koje će biti najviše pogođene zatvaranjem rudnika.

Premijer savezne zemlje Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet je istaknuo kako proces odustajanja od ugljena, čija eksploatacija u njemačkim regijama ima višestoljetnu tradiciju, mora proteći socijalno prihvatljivo.

'Ambiciozni projekt odustajanja od ugljena će nam uspjeti jedino ako u ovaj proces uključimo i građane pogođenih regija', rekao je Laschet.

Od odustajanja od ugljena najviše će biti pogođena neka istočnonjemačka područja poput Lužice (Lausitz), u kojoj vlada natprosječno visoka stopa nezaposlenosti.

Premijer savezne zemlje Saska-Anhalt Reiner Haseloff traži da se sredstva za kompenzaciju dugoročno ugrade u državni proračun.

'Radi se isto tako i o tome da prvo trebaju biti stvorena nova radna mjesta, prije nego što ukidamo postojeća. Za to građani neće imati razumijevanja', rekao je Haseloff.

U planiranih 40 milijardi eura su uračunate i subvencije električne energije za industrijska postrojenja, čija cijena bi isključivanjem termoelektrana na ugljen mogla poskupjeti.

Istodobno neke bogatije zemlje poput Bavarske upozoravaju savezne pokrajine koje su pogođene odustajanjem od ugljena na to da 'budu umjerene' u svojim zahtjevima.

'Ovim zemljama je već dosad obećano mnogo više od onoga što bi se zaposlenima i u drugim branšama koje se bore sa strukturalnim problemima, poput automobilske, moglo prodati kao primjereno', rekao je predsjednik Državnog ureda Bavarske.