unatoč prosvjedima

Siemens ne odustaje od sudjelovanja u spornom projektu rudnika ugljena u Australiji

12.01.2020 u 23:45

Bionic
Reading

Njemačka tvrtka Siemens objavila je u nedjelju da ostaje uključena u sporni projekt izgradnje rudnika ugljena u Australiji, unatoč pozivima boraca za zaštitu okoliša da odustane od tog projekta u zemlji kojom haraju najgori požari

"Završili smo izvanredni sastanak. Razmotrili smo sve opcije i zaključili da moramo ispuniti naše ugovorne obveze", izjavio je čelnik Siemensa Joe Kaeser u poruci naTwitteru.

Također je obećao da će njegova tvrtka osnovati tijelo zaduženo za održivi razvoj kako bi "u budućnosti bolje skrbili za zaštitu okoliša".

Ugovor vrijedan 18 milijuna eura predviđa isporuku sustava željezničke signalizacije od rudnika Carmichael do luke Abbots Point u državni Queensland blizu Velikog koraljnog grebena.

Klimatski aktivisti prosvjedovali su u petak ispred Siemensovih ureda diljem Njemačke i tražili tvrdu da se povuče iz projekta u Australiji u kojoj bjesne požari. Ekolozi su se godinama borili protiv tog projekta i zbog utjecaja ugljena na klimu i zbog bojazni o potrošnji vode, uništenju prirodnog staništa i transportu ugljena preko ugroženog najvećeg na svijetu koraljnog grebena.

>>> Greta Thunberg udarila na Siemens: Pritisnimo ih da donesu ispravnu odluku!

Projekt izgradnje rudnika ugljena povjeren je indijskoj industrijskoj tvrtki Adani. Trebao bi to biti jedan od najvećih svjetskih rudnika ugljena koji bi proizvodio prema nekim izvorima 27 milijuna tona na godinu. Vlasnik Siemensa razgovarao je u petak s dvoje predstavnika ekološkog pokreta Petkom za budućnost, Luisom Neubauer i Nickom Heubeckom koji su organizirali prosvjede.

Siemens kaže da podržava Pariški sporazum o klimi i da želi do 2030. postati ugljično neutralan.

Ekolozi ističu da će ugljični dioksid pridonijeti globalnom zatopljenju koje je već oštetilo Veliki koraljni greben uvršten na popis Svjetske baštine.

Od početka sezone požara u Australiji, već u rujnu, ranije nego što je uobičajeno, požarima je zahvaćeno više od 10 milijuna hektara površine. Stradalo je najmanje 27 osoba, a uništeno je nekoliko tisuća domova.