istraživanje

Više od polovice Hrvata zbog inflacije će smanjiti potrošnju ulja, svinjsku mast koristi ih gotovo 70 posto

26.08.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Više od polovice Hrvata zbog velikog će porasta cijena smanjiti potrošnju ulja u svom kućanstvu. Pokazalo je to istraživanje koje je proveo portal o trgovini robom široke potrošnje Ja TRGOVAC

Više od polovice Hrvata, njih 54 posto, namjerava smanjiti potrošnju ulja u svom kućanstvu zbog rasta cijena. Ulje, jedna od najvažnijih osnovnih namirnica, jedan je od predvodnika po rastu cijena u sve skupljoj potrošačkoj košarici.

Gotov svi hrvatski građani koriste neku vrstu ulja (99,4 posto), pri čemu gotovo dvije trećine konzumenata ulja koristi suncokretovo ulje, a nešto manje od trećine njih najčešće konzumira maslinovo ulje. Ostale vrste ulja kao što su bučino (3 posto), kokosovo (0,8 posto) i ulje od kikirikija (0,7 posto) značajno su manje zastupljene.

Ukupno 79 posto konzumenata ulje kupuje u supermarketima i drugim formatima trgovine. Značajno je, ipak, da izravno od proizvođača ulje nabavlja čak 14 posto građana, 5 posto ih radi vlastito ulje, a na tržnici ulje kupuje 3 posto građana. Kada je riječ o stavovima građana o potrošnji svinjske masti, čak 69 posto konzumenata ulja istaknulo je da koriste svinjsku mast za kuhanje/pečenje u domaćinstvu.

Istraživanje su u lipnju 2022. proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 16 godina.

Inflacija - troškovi života Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX