dok inflacija divlja

Prate li plaće u Hrvatskoj rast inflacije? Neki poslodavci već su ih povećali

26.08.2022 u 09:29

Bionic
Reading

Jesu li, planiraju li i koliko su dosad poslodavci u Hrvatskoj podigli plaće svojim djelatnicima unatrag godinu dana? RTL-ova novinarka Silvana Menđušić poslala je 50 upita na 50 različitih tvrtki

'Plaće bi bar trebale pratiti tu stopu inflacije. Mi danas imamo da prodavači rade za 4.300 neto što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja', rekla je za RTL Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, upozoivši da je trka u startu izgubljena za 100.000 radnika u maloprodaji.

Dm je godinama, po anketama jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Prvi put je bruto plaće podigao u siječnju za oko 3,5 posto, drugi put za 4,5 posto u lipnju. U Mlinaru navode kako su plaće korigirali ove godine u dva navrata, a povećali su i naknade za prijevoz zbog porasta cijene goriva. Inini djelatnici dobit će uz plaće takozvani inflatorni dodatak – sada i jednom do kraja godine.

'Vrlo rijetko poslodavac samoinicijativno povećava plaće. Poslodavce treba shvatiti. Ako cijene luduju na razini 2, 3, 4, 5 puta plina i struje, oni se teško mogu odlučiti na dodatni trošak kroz povećanje plaće', kaže Radimir Čačić, bivši župan Varaždinske županije. 'Poslodavci samo kroz tržište mogu biti natjerani. Očekujem da će se u cijelom nizu kompanija taj pritisak javiti ili spontano ili organizirano za povećanje mora pratiti povećanje troškova života', rekao je Čačić.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da su neki i više puta od početka inflatorne krize podigli plaće radnicima, ali mnogima je to nemoguće, jer je porast cijena svih inputa pojeo prihode. Od Vlade traže dodatno porezno rasterećenje kako bi imali prostor za rast plaća. Dodaju i da privatni sektor nije sindikalno zaštićen.

U ENNA grupaciji i PPD-u kojima je na čelu Pavo Vujnovac navode da je kumulativno povećanje plaća zbog inflacije u ovoj godini čak 20 posto. Sedamsto radnika tih kompanija drugo će povećanje osjetiti već na plaći za kolovoz. U Atlantik grupi kažu da su već prošle godine digli plaće dijelu zaposlenika, te da 'nastavljaju pratiti kretanja tržišta rada i gospodarsko okruženje'. U Plivi kažu da početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzima u obzir promjene troškova života. 'S obzirom na to da su cijene lijekova na recept strogo regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, moramo voditi računa o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom', navode u Plivi za RTL.

U IT industriji je povećanje sigurno, što potvrđuje Davor Runje, predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika (CISex): 'Plaće strahovito brzo rastu i zapravo se jako dobro se živi, čak i ljudi koji nisu nužno iz tehničkih struka. Kako zaposlenika jako fali, plaće imaju puno veći rast nego inflacija'.