anketa

Više od 10.000 čitatelja tportala presudilo: Vjeronauk van iz škole!

15.10.2018 u 11:22

Bionic
Reading

Nakon što je Crkva ponovno zatražila da se vjeronauk u škole uvede kao obavezni predmet, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila kako ostaje izborni, u javnosti se opet rasplamsala rasprava o tom pitanju. Pitali smo vas, naše čitatelje, što mislite o tome

Podsjetimo, Ured Požeške biskupije nedavno je poslao pismo svim školama Požeško-slavonske županije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati 'obavezni predmet' jer se to odnosi, navodi se, 'na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu'.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je kako je vjeronauk izborni predmet te da se pravila izvođenja mogu naći u relevantnim propisima. Zato smo odlučili pitati naše čitatelje što misle o tom pitanju, oko kojeg se lome koplja od trenutka kada je vjeronauk uveden u škole prije 27 godina.

>>> Nadbiskupija školama: Ne smijete dijeliti ankete o upisu vjeronauka!

Pitanje čitateljima bilo je 'Treba li vjeronauk biti obavezni ili izborni predmet ili pak uopće ne treba biti u školama?'. U anketi je sudjelovalo više od deset tisuća čitatelja, točnije njih 10.698, a najveći broj njih smatra da vjeronauku uopće nije mjesto u školama. Tako je za obavezni vjeronauk glasalo 4,4 posto čitatelja, za izborni 9,4 posto, a da vjeronauk ne treba biti u školama smatra čak 86,2 posto čitatelja tportala.

Osim sudjelovanja u anketi, čitatelji su ostavili više od 900 komentara, kako ispod samog članka tako i na službenoj stranici tportala na Facebooku.

Većina čitatelja u komentarima izjasnila se da vjeronauku nije mjesto u školama i pritom su bili decidirani, poput Sandre Karlovčanke.

Neki, poput Slađe Slađe, smatraju da bi se vjeronauk mogao učiti u školama, ali da ga onda ne bi trebalo biti u crkvama, odnosno ako se uči u crkvi, onda ne treba u školi.

Tatjana Sarić pak nije propustila kritizirati ministricu zbog nabave tableta bez kamera za školarce.

No bilo je i onih koji brane sadašnje stanje, a argument koji je iznio Robi Tomašić bio je da ako se djecu može učiti o seksu, onda ni vjeronauk nije loš.

Amela Dadanović poručila je kako vjeronauk nije kriv za ovakvo društvo te da svaka vjera uči lijepom ponašanju i poštenju.

Stotine zanimljivih komentara čitatelja o temi o kojoj se vode rasprave više od četvrt stoljeća pročitajte na službenoj stranici tportala na Facebooku.

  • +10
Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora na Markovu trgu u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL