bobu bob, popu pop

Divjak odbrusila Crkvi: Vjeronauk je izborni predmet

 • Autor: V. B./Hina
 • Zadnja izmjena 10.10.2018 18:19
 • Objavljeno 10.10.2018 u 18:19
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je izjavila kako će prosvjetna inspekcija utvrditi što se dogodilo u školi u Medulinu u kojoj je učiteljica optužena da je udarala učenike, a osvrnula se i na upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet, istaknuvši da su za upute nadležni isključivo Carnet i Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet

“Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima,” poručila je Divjak iz Splita.

Kako prenose mediji, svim školama Požeško-slavonske županije stigao je ovih danas dopis Ureda požeške biskupije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati "obavezni predmet" jer se to odnosi, navodi se, "na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu".

"Nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama"

Ministrica Divjak je na pitanja novinara o slučaju u školi u Medulinu rekla da je njezin pomoćnik je u kontaktu sa školom i da su organizirali da prosvjetna inspekcija izađe na teren i naglasila da postoji "nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama."

"To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima," istaknula je Divjak.

"Prije svega treba znati što je nadležnost ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć, kojeg smo ponudili školi, tako se situacija može na neki način ublažiti," rekla je također Divjak.

I u kurikularnoj reformi naglasak se stavlja na edukaciju učitelja i stručnih službi o tomu kako rješavati bilo kakve sukobe nenasilnim načinom, bez obzira radi li se o odnosim između učenika ili o odnosim između učenika i profesora, te o odnosima između profesora, kazala je ministrica Divjak.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je 6. listopada, ne navodeći o kojoj školi je riječ, da je podiglo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog pet kaznenih djela povrede djetetovih prava. Tereti je da je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018., "u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije, kao učiteljica, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, za vrijeme održavanja nastave u više navrata na različite načine udarala učenike.

Time je kod ove djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 38

Prikaži sve
 • lombard

  10.10.2018 19:36 2 odgovora

  Pokvarenost katoličke crkve je tolika da to smrdi do neba! Najprije je vjeronauk tiho, onako ispod stola, ubačen u škole. Slijedeća faza je bio status izbornog predmeta. Sada pucaju na to da vjeronauk bude obvezan! Ti popovi, koji su to perfidni manipulatori, koji su to paraziti da se čovjeku zbl...

 • monsider

  10.10.2018 19:25 1 odgovora

  Ja bi umjesto vjeronauka ubacio teologiju. Vjeronauk je bezveze. Tu se uče samo tehnikalije oko vjere, npr kako se prekrstiti i slične gluposti, nešto malo biflanja doktrine i to je to. Teologija je puno interesantnija, a i ateistima, agnosticima isto zanimljivija.

 • ranac1

  10.10.2018 19:53 1 odgovora

  istini za volju vjeronauk je bacanje vremena. ili Kaptol misli obraćati klince koji kao osmoškolci rasturaju informatiku. oni će i nakon vjeronauka shvaćati svijet jednako kao i bez njega. kroz vjeronauk se ne promiče etika već samo doktrina. zato i jest osuđen da bude nebita...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi