CRKVA TRAŽI OBAVEZAN PREDMET

Tportalova anketa: Treba li vjeronauk učiti u školi ili ne?

12.10.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Crkva traži da se vjeronauk uvede kao obavezni predmet u škole, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da je on izborni predmet. Stoga pitamo čitatelje što misle o tome treba li vjeronauk biti obavezni ili izborni predmet, ili uopće ne treba biti u školama?

Podsjetimo, Ured požeške biskupije poslao je pismo svim školama Požeško-slavonske županije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati 'obavezni predmet' jer se to odnosi, navodi se, 'na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu'.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je kako je vjeronauk izborni predmet te da se pravila izvođenja mogu naći u relevantnim propisima.

  • +50
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na preporuku Hrvatske biskupske konferencije odgovorila je kako je vjeronauk izborni predmet Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo CARNet i nadležno ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima', poručila je Divjak u srijedu iz Splita.

Zato smo odlučili čitatelje tportala pitati što misle o toj temi. Mislite li da vjeronauk treba biti obavezan ili izborni predmet, ili pak mislite da uopće ne bi trebao biti predmet u školama?