CRKVA TRAŽI OBAVEZAN PREDMET

Tportalova anketa: Treba li vjeronauk učiti u školi ili ne?

 • Autor: Ivana Ivandić
 • Zadnja izmjena 15.10.2018 10:26
 • Objavljeno 12.10.2018 u 13:00
Detalj s državnog natjecanja u vjeronauku

Detalj s državnog natjecanja u vjeronauku

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Crkva traži da se vjeronauk uvede kao obavezni predmet u škole, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da je on izborni predmet. Stoga pitamo čitatelje što misle o tome treba li vjeronauk biti obavezni ili izborni predmet, ili uopće ne treba biti u školama?

Podsjetimo, Ured požeške biskupije poslao je pismo svim školama Požeško-slavonske županije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati 'obavezni predmet' jer se to odnosi, navodi se, 'na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu'.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je kako je vjeronauk izborni predmet te da se pravila izvođenja mogu naći u relevantnim propisima.

 • +26
 • +23

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na preporuku Hrvatske biskupske konferencije odgovorila je kako je vjeronauk izborni predmet

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo CARNet i nadležno ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima', poručila je Divjak u srijedu iz Splita.

Zato smo odlučili čitatelje tportala pitati što misle o toj temi. Mislite li da vjeronauk treba biti obavezan ili izborni predmet, ili pak mislite da uopće ne bi trebao biti predmet u školama?

Rezultati ankete

Rezultati ankete

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 60

Prikaži sve
 • bstankov

  12.10.2018 13:47

  U školi treba učiti o religijama svijeta , a vjeronak bilo koje crkve treba organizirati i provoditi crkva.

 • sinisac

  12.10.2018 13:48 3 odgovora

  Vatikanske ugovore treba ukinuti i to zbog crkvene prevare?Crkva je kadrovirala i hrvatsku vladu, tako da je njen čovjek Jure Radić vodio i vladinu delegaciju na pregovore sa V...

 • tinka63

  12.10.2018 13:34 2 odgovora

  Ne sumnjam da ce u ovoj anketi ,velikom vecinom, pobijediti ova;"NE TREBA BITI U ŠKOLAMA". A skoro nitko se u Hrvatskoj ne usuduje ne poslati svoje djete na casove vjeronauka u skolama. Jer ne daj Boze sta ce im susjedi reci.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi