nema premišljanja

Nadbiskupija školama: Ne smijete dijeliti ankete o upisu vjeronauka!

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 28.09.2018 10:48
  • Objavljeno 28.09.2018 u 10:22
Ilustracija / vjeronauk

Ilustracija / vjeronauk

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periša poslao je dopis školama na tom području u kojem upozorava ravnatelje da roditeljima djece koja pohađaju vjeronauk ne mogu nuditi ankete koje im omogućuju da djecu ispišu s tog izbornog predmeta jer se time, kako tvrde iz nadbiskupije, krše Vatikanski ugovori. Njegov je dopis na svom Facebook profilu objavio član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak

Status Ivice Puljka prenosimo u cijelosti.

U novom zakonu piše 'Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja', što prije nije trebalo. Stoga su neke škole tražile suglasnost roditelja za sve izborne predmete. Dakle, ništa neobično.

Ali to se nije svidjelo Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je pismom upozorio škole da za vjeronauk ne smiju tražiti ovu suglasnost, tj. da vjeronauk nije isti kao drugi izborni predmeti. Usput ih upozoravaju da je nedopustivo stavljanje vjeronauka van redovnog rasporeda, tj. u drugu smjenu, što je izvor mnogih problema u školama i dovođenje mnogih drugih izbornih predmeta u neravnopravan položaj.

Sve u svemu još jedno oživotvorenje izreke iz Orwelove Životinjske farme 'Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih'.

Nadbiskupija poručuje školskim ravnateljima da Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan 19. prosinca 1996. te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkog vjeronauka i mogućeg ispisa.

'U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku dužan je pismenim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorom, budući da se na taj način neizravno sugerira učenicima, odnosno roditeljima, ispis iz katoličkog vjeronauka', tumače u Nadbiskupiji.

  • +5
  • +2

Ivica Puljak

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / Cropix

Zaključuju da kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora, poručuju iz Nadbiskupije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!