bivši šef zagrebačkog sdp-a

[FOTO/VIDEO] Viktor Gotovac gotovo jednoglasno izbačen iz SDP-a, iz prostorija stranke izašao s Titovom bistom

13.09.2022 u 20:45

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a u utorak je iz stranke isključilo predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, čija je organizacija u petak donijela odluku o raskidu sporazuma s platformom Možemo! u Zagrebu.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac. Izglasana je i dvogodišnja suspenzija Davora Terzića, izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku.

Predsjedništvo stranke odlučilo je tako nakon što je zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem,u petak, 9. rujna, odlučila raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! Zbog, kako tvrde, nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo! i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je izjavio da neće pristati ni na kakve ucjene i da je tu cijenu spreman platiti i novim izborima.

Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan jučer je izjavila da su 'čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama'.

Gotovac: Svaki kraj je neki početak

'Neću se žaliti, nisam osvetoljubiva osoba. Realan sam čovjek i svjestan sam bio nakon što se postupak odvijao kako se odvijao kako će i završiti. Svaki kraj je neki početak, a ovaj ide uz tugu što se to događa, do danas, mom SDP-u', poručio je za Večernji list Gotovac. Dodao je i kako postoji mnogo načina za djelovanje te kako će on svoje nastaviti i dalje i kako će uvijek biti u socijalnoj tematici i na strani rada i socijalno ugroženih. 

Gotovac je dao izjavu i pred samom središnjicom, a iz prostorija SDP-a izašao je s minijaturnom Titovom bistom. 'Uzeo sam svoje stvari. Ja nisam čovjek koji čeka da ga netko zamoli da napusti prostoriju', rekao je Gotovac, poručivši da je laž da je ikoga pokušavao ucjenjivati kako je to rekao šef SDP-a Peđa Grbin.

  • +6
Viktor Gotovac s minijaturnom Titovom bistom Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci forsirao izbor Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i on protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo! prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeka i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo! ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato Petek i Dina Vasić dok se na taj poziv oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, jučer glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Izjava za medije Viktora Gotovca nakon izbacivanja iz stranke SDP Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine.

Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će 'izletjeti' i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

  • +6
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX