IZVANREDNE OKOLNOSTI

Kriza zagrebačke vlasti: Kakav je to raskol između SDP-a i Možemo? O svemu se oglasila i Mirela Holy

12.09.2022 u 10:10

Bionic
Reading

U izvanrednim okolnostima prekinute suradnje partnera u vladajućoj zagrebačkoj koaliciji, SDP-a i Možemo, nastavlja se 15. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Na dnevnom redu su i financijska izvješća Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Velesajma, a platformi Možemo bez SDP-ovih zastupnika nedostaju dvije ruke za većinu. Bivša ministrica i bivša zastupnica SDP-a u Saboru, Mirela Holy, komentirala je za N1 raskol u koaliciji, do kojeg je navodno došlo zbog projekta robotaksija Mate Rimca

Mislav Herman (HDZ) pita se postoji li vladajuća većina u Skupštini ili ne, kao i može li ova Gradska skupština i dalje zasjedati: 'Imamo li zagrebačku krizu ili krizu vlasti? Apeliramo da se dogovore što prije jer u suprotnom idemo na prijevremene izbore'.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac u nedjelju je zatražio od SDP-ovih gradskih zastupnika, uključujući predsjednika SKupštine Joška Klisovića, da podnesu ostavke na sve funkcije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, nakon što je zagrebački Gradski odbor SDP-a u petak raskinuo koalicijski sporazum s političkom platformom Možemo!.

Zastupnik Trpimir Goluža (Most) kaže da je 'bilo očito da Klisović sjednicu vodi pod dirigentskom palicom Tomislava Tomaševića'. 'Nije me iznenadilo što sjednicu nismo započeli s ostavkom Klisovića. Ne priznaje ni sud svoje partije. Klub Mosta bit će principijelan, tražit će da se napravi pritisak na Klisovića da podnese ostavku. Mislimo da do novih izbora neće doći i da će Možemo naći nove žetončiće', kazao je Goluža.

Gradonačelnik Tomislav Tomaševićporučio je sinoć da su o raskidu sporazuma doznali iz medija, što je 'izrazito nekorektno'. Istaknuo je i da su iz Možemo! više puta SDP-u naznačavali spremnost da se razgovara i o reviziji sporazuma o suradnji, ali do toga nije došlo 'zato što to gradski SDP nije inicirao'.

Odbacio je i teze da zagrebački SDP nisu dovoljno informirali o namjeri podizanja kredita za Zagrebački holding od 1,8 milijardi kuna: 'Tražili smo sastanak s gradskim SDP-om u više navrata kako bismo prošli kroz sve točke dnevnog reda, no izričito su to odbili'.

  • +4
Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu da će s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje, dok je SDP-ov predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović poručio da koalicijska suradnja s Možemo! ide dalje. Mediji pišu da bi SDP na sjednici Predsjedništva u utorak mogao suspendirati Viktora Gotovca i njegova istomišljenika Renata Peteka.

Jutarnji list objavio je da je partnere posvađao projekt razvoja robotaksija, poduzetnika i inovatora Mate Rimca, pa tako na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine članovi Kluba zastupnika SDP-a ne bi trebali glasati za raspisivanje natječaja za građenje na gradskom zemljištu na kojem bi trebao niknuti Rimčev Centar mobilnosti.

Bivša ministrica i bivša zastupnica SDP-a u Saboru, Mirela Holy, kaže za N1 da je nevjerojatno da je projekt robotaksija razlog raspada koalicije.

  • +7
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Meni to doista zvuči jako jako čudno, s obzirom na to da možemo imati mišljenje o Rimcu kakvo god želimo, ali činjenica je da je uvođenje sustava robotaksija u Zagrebu jedan projekt koji bi nas svrstao na kartu najrazvijenijih gradova na svijetu jer je relativno malen broj gradova koji to imaju u ovom trenutku. Raspolaže li Zagreb ili Hrvatska infrastrukturom koja omogućava uvođenje takve usluge jako je dobro pitanje, ali mislim da je to dobar iskorak koji bi progresivna stranka trebala podržati', rekla je Holy.

'Ne znam što je pravi razlog, ali SDP je ipak ostavio odškrinuta vrata. Gradska razina je prekinula sporazum, ali nisu prekinuli suradnju i koaliciju, htjeli bi redefiniranje sporazuma', dodala je.

Što se tiče SDP-a, Holy nije sigurna da oni mogu puno inzistirati na kadroviranju. 'Mislim da oni žele veću vidljivost i veći utjecaj na donošenje različitih odluka jer ih Možemo! jest ignorirao i ako ovo jest pravi razlog, to zvuči nestvarno', rekla je bivša SDP-ovka.

  • +3
Mate Rimac Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Smatra da je SDP već dulje vrijeme u krizi i to se vidi i po rejtingu stranke, kao i da nije bila mudra odluka ni izbacivanje 18 zastupnika iz saborskog kluba.

'SDP mora naučiti da ako želi biti stranka ljevice koja okuplja, da mora i okupljati i mora ići drugačijim putem, ne putem podjela, nego vraćanjem ljudi koji su prije bili u SDP-u, ako ne da se vraćaju u stranku, onda da se okupe oko njih. Na ovaj način samo pomažu HDZ-u, koji je utopljen u korupcijskim aferama, ali građani to pretjerano ne sankcioniraju, ako je suditi po rezultatima istraživanja, a jedan od razloga je i zato što imaju oporbu koja se bavi sama sobom, a i Možemo! se na upravljanju gradom, na moju veliku žalost kao građanke, nije baš previše iskazao', rekla je Holy.