DEVASTACIJA ljetnog raja

Vikendašica otkrila zbog čega Mrežnica postaje rijeka – slučaj: Da ste kaznili samo jednu osobu u nezakonitoj gradnji...

04.08.2021 u 23:08

Bionic
Reading

KAportal objavio je pritužbu koju je 'vikendašica' iz Donjeg Zvečaja, Gordana Ćosić, uputila nadležnima u Saboru, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, Karlovačkoj županiji i Dugoj Resi zbog devastiranja korita i obale rijeke Mrežnice

S ljetnim temperaturama i sezonom kupanja u prvi plan uvijek dolaze naše rijeke o kojima se tijekom godine puno manje piše, navodi KAportal, dodajući da je proteklih dana u fokusu bila rijeka Dobra koja je 'nepovratno uništena gradnjom HE Lešće, dok su vodeni valovi koji dolaze iz akumulacijskog jezera opet zaprijetili kupačima'.

>>> Troskot zbog hidroelektrane Lešće pozvao mještane na građanski neposluh: Imamo sreće da danas nemamo sprovode

Građanka Gordana Ćosić koja ima vikendicu uz rijeku Mrežnicu u Donjem Zvečaju uputila je nadležnima apel u posjedu KAportala.

'Lokalna uprava svih ovih godina oglušuje se na svaku prijavu, a rijeka Mrežnica i njezin obalni pojas postaje rijeka – slučaj. Sve je više ograda, prisvajanja terena, bahatog tjeranja vlasnika (neki čak i s puškama) parcela tik uz samu rijeku, stavljanje žica, umetanja pumpa u samu rijeku i crpljenje vode, gradnji stepenica, onečišćenja rijeke puštanjem otpada iz septičkih jama, puštanjem vode iz bazena ljudima po terasama, zatvaranja puteva i prilaza samoj rijeci, krčenja šuma i stabala', pobrojala je građanka čak navodivši i prezimena ljudi koji su sve ovo, po njezinim tvrdnjama, to i napravili.

Naglasila je da i HE Lešće, ispuštanjem vode u rijeku Dobru, rijeku Mrežnicu hladi, podiže joj vodotok, te uništava prirodno stanište životinja, riba i bioraznolikosti i kao što je bio nedavno slučaj zamalo odnosi i ljudski život.

'Molim sve navedene institucije, ukoliko vam je stalo do očuvanja prirode i rijeka u RH, da se posvetite ovom problemu, te da se nakon toliko upozorenja donesu neke Odluke, Odredbe, Pravilnici, Uredbe i na koncu Zakon, i na taj način zaustave lokalni moćnici, kojima je samo stalo do privatne materijalne koristi i vlastitih interesa za stjecanjem imovinske koristi. Da je lokalna uprava ovih proteklih godina kaznila samo jednu osobu u nezakonitoj gradnji u koritu rijeke, do ovoga danas ne bi došlo, ali poznanstva i vjerojatna korupcija, dovela je da ovog što imamo danas na ovoj predivnoj rijeci koja praktično hrani Dugu Resu i okolicu. Da ne spominjem poreze koje plaćamo na vikendice i sve račune za komunalnu infrastrukturu', piše još Gordana Ćosić.