TRAŽI SE DETALJNA ISTRAGA

Vijeće sigurnosti UN-a nejedinstveno o napadu kemijskim oružjem u Siriji

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) održalo je jučer hitno zasjedanje zbog navoda o napadu vojske sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kemijskim oružjem u Siriji te tom prilikom podržalo odluku da se detaljno istraži upotreba kemijskog oružja u toj zemlji

Ukoliko na kraju budu potvrđeni navodi o upotrebi kemijskog oružja u Siriji, bio bi to najteži slučaj napada kemijskim oružjem na svijetu u nekoliko posljednjih desetljeća. Na poziv Francuske, Velike Britanije, Južne Koreje, Luksemburga i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Vijeće sigurnosti se hitno sastalo kako bi razgovaralo o posljednjim napadima kemijskim oružjem u Siriji u kojima je ubijeno više od 1.100 ljudi. Vijeće sigurnosti UN-a je nakon sjednice izrazilo veliku zabrinutost zbog upotrebe kemijskog oružja u Damasku.

Nakon dvosatnog zasjedanja, zbog protivljenja nekih zemalja, nije prihvaćen zajednički prijedlog priopćenja za medije u vezi s detaljima i zaključcima zasjedanja. Cristina Perceval, stalni predstavnik Argentine koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, nakon sastanka je kazala novinarima da Vijeće sigurnosti, ipak, nije uspjelo usvojiti službenu deklaraciju o upotrebi kemijskog oružja u Siriji. Istaknula je da su zemlje članice Vijeća sigurnosti izrazile veliku zabrinutost zbog događanja u Siriji. 'Potrebno je jasno istražiti i detaljno pratiti što se to dogodilo u Siriji', rekla je Perceval.

Dodala je da su se članice Vijeća sigurnosti suglasne u stavu da je upotreba kemijskog oružja na bilo kojoj strani otvoreno kršenje međunarodnog prava, uputivši poziv za okončanje nasilja u Siriji. Naglasila je da članice Vijeća sigurnosti pozdravljaju odlučnost glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da provede opsežnu, nepristranu i hitnu istragu u vezi s korištenjem kemijskog oružja u Damasku.

S druge strane, pojedine zemlje članice UN-a i zemlje u bliskoistočnoj regiji zatražile su da UN-ovi stručnjaci za kemijsko oružje, koji su stigli u Damask prije nekoliko dana, ispitaju navode o prijašnjim kemijskim napadima. Sirijska opozicija i organizacije za ljudska prava tvrde da je u srijedu u kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska u predgrađu Damaska ubijeno i do 1.300 osoba, dok sirijske vlasti demantiraju upotrebu kemijskog oružja.

Europska unija pozvala je na temeljitu i hitnu istragu navodnog kemijskog napada u Siriji nakon što su sirijski pobunjenici izjavili da su stotine ljudi ubijene u srijedu u napadu smrtonosnim bojnim otrovima. Bijela kuća je od sirijske vlade i opozicije zatražila da UN-ovim istražiteljima smjesta omoguće pristup svim lokacijama od važnosti te da UN provede istragu o navodima da je sirijska vlada u napadu na civile koristila kemijsko oružje.

Osim SAD-a, Francuske i Velike Britanije, oglasilo se i rusko ministarstvo vanjskih poslova tražeći objektivnu i profesionalnu istragu.