CO i Krš pađene

[VIDEO] Vidović Krišto uputila predstavke EK jer su hrvatski građani oštećeni za 800 milijuna eura

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2021 13:10
  • Objavljeno 18.03.2021 u 12:44
Karolina Vidović Krišto

Karolina Vidović Krišto

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto najavila je u četvrtak da će Europskoj komisiji poslati predstavku u vezi privatizacije Croatia osiguranja kojom su, tvrdi, građani oštećeni za 500 milijuna te vjetroparka Krš-Pađene u kojem su oštećeni za 300 milijuna eura

"Izvršnoj potpredsjednici Europske komisije Margarethi Vestager uputit ću predstavke koje se odnose na slučaj privatizacije Croatia osiguranja u kojem je državni proračun, odnosno, hrvatski građani oštećeni za 500 milijuna eura te na korupciju u vezi vjetroparka Krš-Pađene u kojem su hrvatski građani oštećeni za 300 milijuna eura", izvijestila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare.

Oba slučaja krše članke 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije te je, kaže, pozvala Europsku komisiju da navode ispita i izreče kazne sukladno svojim ovlastima, a nadležnim vlastima u Hrvatskoj naloži da iste radnje poništi.

Kako je istaknula, oba slučaja svjedoče o tome tko su uzročnici društvene nepravde i korupcije koje hrvatski građani moraju podnositi te da su u njih upleteni i HDZ i SDP, potpomognuti od strane pravosuđa, medija i ostalih aktera podobnih političkih stranaka, a navedeni kartel, smatra, dovodi hrvatski narod u stanje očaja.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Dok svakodnevno pada standard hrvatskih građana, dok učitelji, policajci, profesori, medicinske sestre, jedva spajaju kraj s krajem, vlade - kako HDZ-ova, tako i SDP-ova, i njihovi trabanti - mrtvo hladno provode svoju oholu i gramzljivu politiku. Stanje u pravosuđu, koje tu korupciju omogućuje, se blago može nazvati sistematičnim kaosom i zaštitom lopovluka. To smo vidjeli na protuzakonitim feštama sudaca u Splitu, kao i u skandaloznoj odluci u vezi vlasnika vjetroparka Krš-Pađene koji je bježao od hrvatskog pravosuđa i suprotstavljao se izručenju", upozorila je Vidović Krišto.

Vodstvo DORH-a u ladici sedam godina drži kaznenu prijavu u slučaju Croatia

Ocijenila je da je za tu sramotu za pravni poredak krivo vodstvo DORH-a koje u ladici sedam godina drži kaznenu prijavu u slučaju Croatia osiguranja, a u slučaju Krš-Pađene istražuje smiješne sume, a skriva kriminal u milijardama. Krivi su i suci, dodaje, koji su pustili na slobodu osumnjičenog u vezi vjetroparka i da je situacija normalna već bi bili otpušteni i protiv njih bi se pokrenula istraga zbog protuzakonitih i nelogičnih odluka.

"Kao članica Europske unije imamo legitimno pravo zahtijevati funkcionalnu pravnu državu, a ako te institucije ne rade svoj posao imamo pravo te institucije mijenjati, a odgovorne kažnjavati. Hrvatska nije nikakva banana republika, već država do koje smo došli s velikim žrtvama i hrvatski građani neće dopustiti da šačica korumpiranih sudaca, političara i medijskih urednika i vlasnika maltretira četiri i pol milijuna Hrvata", poručila je Vidović Krišto.

Ova predstavka je nova razina borbe protiv bezakonja, pogodovanja i nepotizma, koju smatram uzvišenom domoljubnom obvezom, jer samo država u kojoj funkcionira vladavina prava, može svojim građanima osigurati blagostanje i napredak, istaknula je, napomenuvši da je ovdje riječ o šest milijardi kuna koje bi "sposobna vlada ciljano uložila u razvoj gospodarstva i kojima možemo Hrvatsku pozlatiti".

Najavila je da će predstavku ponuditi i drugim zastupnicima na potpis, kako bi joj dali na važnosti, i pozvala sve zastupnike neovisno o njihovoj stranačkoj i ideološkoj pripadnosti da se pridruže ovoj inicijativi, jer korupcija i bezakonje nemaju stranačku ni ideološku boju.

U Hrvatskoj napokon moramo uvesti standarde da se nepravilnosti rasvijetle, počinitelji kazne, a građani obeštete, zaključila je Vidović Krišto, poručivši da će pobijediti Hrvatska, istina i pravda.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!