prijavila korupciju dorh-u

[VIDEO] Vidović Krišto: Porezni obveznici Končaru isplatili 330 milijuna kuna

10.03.2021 u 11:53

Bionic
Reading

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izjavila je u srijedu da je glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek prijavila korupciju u privatizaciji i poslovanju brodogradilišta Brodotrogir, pri čemu su porezi obveznici Danku Končaru isplatili 330 milijuna kuna.

"Dok svjedočimo svakodnevnom padu životnog standarda i gubljenju egzistencija hrvatskih obitelji, vladajući moćnici nezaustavljivo krše zakone pljačkajući imovinu hrvatskih građana, a slučaj Brodotrogira bi mogao puniti rubriku 'Vjerovali ili ne'", ustvrdila je na konferenciji za novinare Vidović Krišto.

Danko Končar je od hrvatske vlade 2013. godine dobio u vlasništvo Brodotrogir, pri čemu je u ugovoru navedeno da kupovna cijena iznosi jednu kunu, a svi dugovi Brodotrogira prelaze na Vladu. "U ugovoru stoji da kad novi vlasnik isplati tu kunu u roku 30 dana dobiva prvu ratu državnih potpora u iznosu od 130 milijuna kuna. Sve skupa, hrvatski porezni obveznici su Končaru isplatili 330 milijuna kuna", rekla je Vidović Krišto.

Cijeli posao u biti je bio pokriće za izvlačenje državnih novaca iz proračuna, a najbolji dokaz tomu je da direktor, izvjesni Mateo Tramontana, koji je i prije upravljao s brodogradilištem i pretvorio ga u ruinu, nastavio biti direktor i u novim vlasničkim okolnostima.

"Svakomu je jasno da se to protivi ne samo poslovnoj, nego i zdravorazumskoj logici, i da je riječ o nečasnim rabotama", kaže zastupnica.

Država je svih ovih godina imala mogućnost nadzora i raskida ugovora, ali državne institucije ne služe građanima, već moćnicima. "Rezultat tog kriminala i bezakonja su radnici bez plaća, već osam mjeseci, te masovni otkazi - Brodotrogir je u vrijeme Končareva preuzimanja imao 1200 zaposlenih, a sada ih ima 250", naglasila je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Ovako otvorenu korupciju nema nijedna država Europske unije, pa ćemo na ovom slučaju pokazati da će pravda pobijediti nepravdu, jer nisu prekršeni samo hrvatski već i europski zakoni. Svim dopuštenim demokratskim sredstvima prisilit ću institucije da ovaj slučaj do kraja rasvijetle, te obeštete radnike i državni proračun", poručila je Vidović Krišto.

Jugo-manager Končar još u komunizmu je zbog korupcije ležao u zatvoru, a danas baca na ulicu poštene hrvatske radnike, dok ga istovremeno korumpirani mediji prikazuju kao velikog graditelja, kao na trenutnom slučaju projekta u Zagrebu, rekla je Vidović Krišto.