zaštita moćnika

Vidović Krišto prozvala Mikulića i Šeksa oko požara u Osijeku

06.10.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i Pravednost) optužila je u petak Državni inspektorat da je znao i morao znati za nepravilnosti u odlaganju i skladištenju plastike, te niz drugih nepravilnosti koje se spominju u kontekstu rada Drave International

"Požar se nikada ne bi dogodio da je Državni inspektorat radio svoj posao sukladno hrvatskim zakonima i europskim normama. Državni inspektorat znao je, i morao je znati za nepravilnosti u odlaganju i skladištenju plastike, te niz drugih nepravilnosti koje se spominju u kontekstu rada Drave International", rekla je Vidović Krišto na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Kaže kako je glavni državni inspektor Andrija Mikulić podredio Inspektorat interesima odabranih moćnika, kao što je to slučaj s vlasnikom Drave International Zvonkom Bedeom.

"Drava International je štedjela novce, nije poštovala pravila o zaštiti požara, te je već nekoliko puta imala slične incidente, a nadležni Inspektorat ništa nije poduzimao. Potpuno je jasno da je Inspektorat tolerirao bezakonje, ali je isto tako visoka vjerojatnost da je netko dobivao mito kako bi osigurao da Inspektorat dopušta kršenje zakona", rekla je Vidović Krišto.

Tvrdi i da je zaštitnik vlasnika Drave International Vladimir Šeks, koji je "još 2010. utjecao na državna tijela, u korist vlasnika Drave International".

Kaže kako ova vlada, kao i prethodne unazad 20 godina, sustavno onesposobljavaju rad državnih tijela kako bi se mogla odvijati masovna korupcija mogla, a "rezultate Plenkovićeve korupcije" Slavonci će osjećati na svojemu zdravlju u sljedećim godinama.

Upitala je i glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek zašto odgovorni za ekološku katastrofu u Osijeku nisu već privedeni.

  • +24
Požar u Osijeku, Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL