požar u dravi international

Kvaliteta zraka u Osijeku je na uobičajenoj razini, čekaju se novi rezultati za prigradska naselja

06.10.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Vatrogasci su i tijekom noći s četvrtka na petak nastavili s gašenjem požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki "Drava international", u prigradskom naselju Brijest, izvijestio je osječki Centar 112.

Na gašenju požara tijekom noći aktivno je sudjelovalo šest vatrogasaca, a angažirani su vatrogasci su iz osječke Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sarvaš.

Iz osječkog Gradskog stožera Civilne zaštite izvijestili su kako će se tijekom dana nastaviti zatrpavanje požarišta zemljom, što se u četvrtak pokazalo vrlo učinkovitim u smanjivanju izdimljavanja, a u gašenju požara koristit će se i vodeni topovi.

Tijekom prijepodneva rezultati novih mjerenja kvalitete zraka

Napominju kako se tijekom prijepodneva očekuju rezultati novih mjerenja kvalitete zraka u prigradskim naseljima, južno od Osijeka, prema kojima je vjetar nosio dim s požarišta, dok je kvaliteta zraka u Osijeku na uobičajenoj razini.

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Prema podatcima županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo početna mjerenja u samom požarištu i Antunovcu utvrdila su povećanu koncentraciju lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena, a ponovljeno mjerenje u Antunovcu je pokazalo 20 puta manju koncentraciju lebdećih čestica u zraku, koje su bile u prihvatljivim granicama.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak su najavili kako će u petak Vladi RH zbog posljedica požara plastike u tvrtki "Drava International" uputiti zahtjev za proglašenjem ekološke katastrofe.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos