dopuna točke

Vidović Krišto: Alarmantno demografsko stanje zahtjeva raspravu

08.09.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) upozorila je u petak na alarmantno demografsko stanje u Hrvatskoj te zatražila da se dnevni red iduće saborske sjednice dopuni točkom o demografskom stanju te korupciji kao njezinom uzročniku

Ove godine je upisano dvije tisuće manje prvašića nego prije dvije godine, Hrvatska je 2011. godine imala 4,28 milijuna stanovnika, a 2021. godine 3,87 milijuna, kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Pita se kako je moguće da se u javnom prostoru ne vodi rasprava o tom pitanju niti se traže rješenja. Smatra da se odgovor za iseljavanja hrvatskih građana mora tražiti u načinu funkcioniranja države i njezinih institucija.

„U društvu u kojemu vladaju nepravda i korupcija, ovo nije tema, kao što to kaže premijer Plenković. Plenkoviću i njegovim pomagačima iz vlasti, kao i onima iz fiktivne oporbe, jedina tema jest skrb da se uska skupina odabranih može protupravno bogatiti, te da se ta korupcija ne razotkrije”, ustvrdila je Vidović Krišto ocijenivši da vladajuće strukture uopće nije briga za budućnost hrvatskih građana i države Hrvatske.

Navela je kako je raseljavanje hrvatskih građana uzrokovano lošim životnim standardom i općom društvenom nepravdom kao posljedica ”protupravno blokiranih hrvatskih institucija i korupcije".

Do koje mjere nepravda vlada Hrvatskom, navela je uz ostalo, na primjeru željezničke nesreće kod Novske za koju su, tvrdi, Ministarstvo unutarnjih poslova, DORH i Agencija za istraživanje željezničkih nesreća zaključili da su krivci poginule osobe.

Vidović Krišto predlaže zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da mu podnese izvješće o demografskim kretanjima u Hrvatskoj u zadnjih osam godina, o analizi uzroka iseljavanja hrvatskih građana uz usporedbu s državama članicama EU, o raširenosti korupcije te njezinom utjecaju na gospodarski rast i raseljavanje. Ističe da je Sabor o tome dužan raspravljati i da će od drugih zastupnika tražiti supotpise kako bi ta točka odmah došla na dnevni red.

Zastupnica je komentirala i aferu „plin za cent” optuživši premijera Plenkovića da je osobno akter te afere, te da „putem ucjene ili prisile” sprječava zakonito djelovanje Državnog odvjetništva. Podsjetila je kako je, vezano za tu aferu, podnijela kaznenu prijavu protiv Frane Barbarića, Tomislava Tomaševića, Pavla Vujnovca i Plenkovića.

"U najmanju ruku trebaju biti podvrgnuti temeljitim istragama", zaključila je.