rekonstrukcija vlade

[VIDEO/FOTO] Vidović: Iz Plenkovićevih Vlada do sada otpalo 15 ministara. Došao je kraju ovakav tip upravljanja državom

23.02.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora iz Kluba socijaldemokrata Davorko Vidović ustvrdio je u srijedu da premijerov prijedlog HNS-ovca Stjepana Čuraja za novog ministra graditeljstva i njegovo olako shvaćanje te dužnosti pokazuje da se nemamo čemu nadati kada je riječ o obnovi Banije i Zagreba

Plenković je u svom obrazloženju prijedloga Čuraja za novog ministra bio skandalozno iskren, to pokazuje zašto je iz Plenkovićevih Vlada do sada otpalo 15 ministara. Reći da se nekoga predlaže za ministra da bi se povećala vidljivost koalicijskog partnera i nagradila lojalnost poražavajuće je i govori o premijerovu shvaćanju važnosti uloge ministra”, izjavio je Vidović novinarima.

Potpuno je, dodaje, irelevantno hoće li novi ministar biti iz HDZ-a ili bilo koje druge stranke kada u državi stoje reforme i u šest godina Plenkovićeva mandata nije se ništa dogodilo.

„Odlasci, hapšenja, nekompetentnost, mediokritetstvo koji obilježavaju Plenkovićeve Vlade govori da se nemamo čemu nadati u resoru koji vapi za ljudima koji su kapacitirani u menadžerskim znanjima, vještinama i sposobnostima. Riječ je o resoru koji ima vrlo konkretan posao obnove koji stoji godinu dana na Baniji i dvije u Zagrebu i kao prvorazredni kriterij se mora postaviti sposobnost, znanje i poznavanje problema, uz osobno poštenje", kaže Vidović.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Radi se o krpanju vladajuće većine

On smatra kako će ovakvo političko dogovaranje i naštimavanje većine u Saboru biti razlog da dobijemo još jednog nekompetentnog ministra pa se nema što očekivati od obnove. Vidljivo je da se radi o krpanju vladajuće većine, jeftinim kupovinama i shvaćanju ministarskog položaja kao nagrade za lojalnost toj jednoj ruci u Saboru.

Vidović smatra da je sada došao do kraja ovakav tip upravljanja državom jer imamo jednog ministra u zatvoru, dvojicu za koje je izvjesno da će biti pod istragom, što govori da je Vlada potrošila svoj legitimitet. To bi se najlakše moglo riješiti da se mandat vrati građana pa da oni kažu koga zapravo žele da upravlja zemljom.

Davorko Vidović o potrazi za ministrom graditeljstva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na pitanje zašto premijer ne ide u širu rekonstrukciju Vlade, Vidović odgovara kako je očigledno da HDZ ima ozbiljnih unutarnjih problema i nejasno je koliku potporu još uživa Plenković, odnosno koliko je pritajeno nezadovoljstvo u HDZ-u i koliko se čeka gaf premijera.

Vidović je mišljenja da bivši ministar Darko Horvat ne može koristiti povlasticu "šest plus šest" već bi morao aktivirati svoj mandat i konzumirati ga, što trenutno nije u mogućnosti jer je u zatvoru. Odnosno, može ili jedno ili drugo - ako se odrekne mandata, onda ima pravo na povlasticu.