miniranje vrijednosti eu

Mrak Taritaš: Vodstvo Hrvatske gaji posebne simpatije prema 'poludiktatoriću' Orbanu

30.06.2021 u 12:49

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš u srijedu je istaknula da je Hrvatska u manjini zemalja EU koja nije potpisala pismo protiv napada mađarskog premijera Viktora Orbana na temeljna ljudska prava i vrijednosti, jer naš premijer "voli sjediti s mračnim poludiktatorićem koji minira vrijednosti EU"

U iznošenju stajališta Kluba zastupnika Centra i GLAS-a Mrak-Taritaš nabrojala je 17 zemalja Europske unije čiji su se premijeri prošli tjedan zajedno suprotstavili i imali što reći o još jednom "silovanju, nasrtaju i gaženju europskih vrijednosti mađarskog premijera Viktora Orbana na temeljna ljudska prava i slobode", prije svega homoseksualaca.

Orban je, dodala je, nasrnuo i na sudove, zakone, Ustav svoje zemlje, novinare, opoziciju, razne manjine i temelje liberalno-demokratskog poretka u svojoj zemlji, kao i na temelje solidarnosti i europskih vrijednosti EU.

S tipovima poput Orbana pristojni političari se ne druže

"Orban je od Soroševog stipendista i mladog, proeuropskog liberala postao zagriženi, mračni, zatvoreni poludiktatorić iz europske provincije koji minira vrijednosti EU na svakom koraku i s takvim tipovima pristojni političari i ljudi se ne druže", poručila je Mrak-Taritaš.

No, istaknula je, na popisu zemalja koje su potpisale pismo nema Hrvatske, čije vodstvo "očito gaji posebne simpatije prema Orbanu", dok je ministar vanjskih poslova, rekla je, pojasnio da Hrvatska pismo nije potpisala jer želi promicati jedinstvo članica EU te zato što takva pisma unose nemir među članice.

Istaknula je da se 17 europskih premijera usprotivilo kršenju temeljnih europskih vrijednosti i ideala, a za malu zemlju kao što je Hrvatska jedini je put napretka da bude dosljedni i trajni zagovaratelj međunarodnog prava, europskog jedinstva, liberalno-demokratskog poretka i ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Davorko Vidović je u ime Kluba SDP-a napomenuo da je u utorak navršeno točno šest mjeseci od najveće prirodne katastrofe koja je pogodila Hrvatsku u novijoj povijesti i tri mjeseca otkako na stolu premijera stoji gotov program obnove i revitalizacije potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

"Riječ je o prostoru koji je doživio temeljiti ekonomski debakl, koji pada u demografski bezdan i koji je od 2000. godine napustile 43 tisuće ljudi, što je četvrtina stanovništva te županije, dok je Hrvatska u istom razdoblju izgubila pet posto stanovnika", upozorio je Vidović.

Hrvatska 30 godina ne uspijeva pronaći kvalitetnu regionalnu politiku

U pet godina ove Vlade, ocijenio je, nastao je dramatičan jaz između BDP-a Sisačko-moslovačke županije i Hrvatske, a ti alarmantni podaci zahtijevaju intervenciju i pomoć Vlade i da nije bile katastrofalnog potresa jer Hrvatska, ustvrdio je, 30 godina ne uspijeva 30 godina pronaći kvalitetnu regionalnu politiku.

"Program koji je na premijerovu stolu fokusiran je, prije svega, na obnovu života jer je riječ o županiji koja se teško može demografski obnoviti. Prestara je i jedina je županija u kojoj imamo više umirovljenika nego zaposlenih i koju dnevno napuštaju mladi", poručio je Vidović.

Naglasio je da će se kuće obnoviti, ali u njima neće imati tko živjeti, pa je premijera Andreja Plenkovića pozvao da stane na čelo radne skupine za revitalizaciju Banije.

Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta u svom je slobodnom govoru ponovno iznio podatke o krađi i manipulacijama na nedavnim lokalnim izborima bez reakcije nadležnih institucija, navodeći primjer slavonskog mjesta Vrhovine.

Istaknuo je nekoliko primjera birača koji su zaokruženi kao da su glasali, a uopće ne žive u Hrvatskoj niti su za vrijeme izbora ovdje boravili, dok je jedan čak u zatvoru. Pozvao je nadležne institucije na reakciju jer, ustvrdio je, pravo da biramo i budemo birani ne podrazumijeva i pravo da budemo pokradeni.

Anamarija Blažević iz Kluba HDZ-a upozorila je ne elementarne nepogode koje se posljednjih nekoliko mjeseci pogodile Požeštinu, poput mraza, poplave i tuče, a istaknula je važnost brzog djelovanja Vlade koja će na sutrašnjoj sjednici donijeti mjere za pogođeno područje, izrazivši uvjerenje da će to biti tek prvi paket u nizu pomoći.