manjkav sustav

Oporbu 'zapalila' socijalna reforma; Peović: Hrvatska je država socijalni slučaj, treća najsiromašnija zemlja EU

20.01.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Saborska oporba u četvrtak je oštro kritizirala reformski paket zakona za područje socijalne skrbi navodeći da nije uvaženo mišljenje struke, da se sustav nepotrebno centralizira te da će dugoročno imati negativne posljedice

Unatoč nekim poboljšanjima reforma ide u pogrešnom smjeru i imati će moguće negativne dalekosežne posljedice, suprotna je svemu što je rekla struka , upozorio je Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrata) tijekom objedinjene rasprave o sedam zakona koji čine reformu socijalnog sustava.

Slično misli i Sabina Glasovac (Klub SDP-a) koja kaže da se na silu sustav želi centralizirati, da reforma ne prepoznaje potrebe socijalno ugroženih građana i ne odgovara uslugama na te potrebe.

Na zakone stiglo je 2400 stručnih primjedbi koje su ignorirane, oni koji bi trebali provoditi reformu nisu zadovoljni i nisu ju spremni provoditi, dodala je Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

„Odgovor na manjkavosti u sustavu je političke a ne stručne prirode, to je ad hoc reforma da bi javnost stekla dojam se nešto čini, a u praksi neće riješiti ključne probleme”, ocijenila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta).

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa-a) ustvrdila je kako bi cilj promjene zakona trebao biti olakšati život korisnicima, a da se ovdje govori o formi a ne sadržaju.

Hrvatska je najgora zemlja u Europi po broju ljudi u riziku od siromaštva, „država socijalni slučaj”, treća najsiromašnija zemlja u EU, navela je Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) te i ona ocijenila da reforma ništa neće riješiti.

  • +9
Zagreb: Nastavljena 10. sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka ) kaže da su od 2003. dignuta dva kredita Svjetske banke za decentralizaciju usluga i reformu sustava socijalne skrbi te povučeni deseci milijuna eura iz EU-a za istu namjenu pitajući koji su bili učinci toga i zašto se sada drastično mijenja smjer.

Vladajući su hvalili predloženu reformu ističući da je rezultirati učinkovitijim i transparentnijim sustavom koji će biti na usluzi korisnicima.

Centralizacija se odnosi isključivo na administrativne i pravne poslove, reforma itekako odgovara sadašnjem trenutku budući da se povećavaju gotovo sve naknade za korisnike, istaknula je Nada Murganić (Klub HDZ-a) .

Podiže se zajamčena minimalna naknada i osobna invalidnina, a ukidaju se i cenzusi za osobe s invaliditetom, naglasila je Vesna Bedeković (HDZ).

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović predstavljajući set zakona o socijalnoj skrbi istaknuo je da je cilj unaprijediti organizaciju i koordinaciju sustava, ojačati centre za socijalu skrb, povećati dostupnost usluga, ujednačiti postupanje ali i povećati naknade.

„Paket zakona tek je prvi korak za dugotrajno poboljšanje sustava”, kazao je Aladrović. Odbacio je pritom kritike da u izradu zakona nije bila uključena stručna javnost te da nisu uvažene primjedbe.

Renata Sabljar- Dračevac (NZ) upitala je ministra hoće li podnijeti ostavku ako reforma ne bude učinkovita i funkcionalna na što je ministar odgovorio kako on nije u fokusu zakona već korisnici i kvalitetnija skrb za korisnike.

Prijepodnevnu saborsku raspravu obilježio je i lapsus Sabine Glasovac (SDP) koja je umjesto u ime svog kluba stanku zatražila u ime Kluba HDZ-a.

„U ime Kluba HDZ-a tražim stanku”, kazala je Glasovac i izazvala smijeh u sabornici. „Dogodi se svakome”, konstatirala je zastupnica SDP-a.