PRELET IZNAD MOSKVE

[VIDEO] Putin unatoč pandemiji dozvolio zrakoplovnu paradu za Dan pobjede

04.05.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Iako je Rusija u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast potvrđenih slučajeva koronavirusa, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će na Dan pobjede iduće subote biti održana zrakoplovna parada u čast 75. obljetnice pobjede nad fašizmom

'Na nebu iznad Rusije 9. svibnja u paradnoj formaciji u čast heroja letjet će zrakoplovna tehnika', kazao je Putin, dodajući da će istog dana navečer u središtima ruskih gradova biti ispaljeni plotuni u čast 75. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Putin je naglasio da će se predstojeće subote praznik morati obilježiti iz poštivanje zahtjeva koji nalažu sigurnost i samoizolaciju te da će Dan pobjede, bez obzira na sve okolnosti, 'ostati u srcima građana Rusije'. Ruski čelnik je precizirao da će sve ranije planirane priredbe, uključujući paradu na moskovskom Crvenom trgu, biti naknadno organizirane nakon što se popravi situacija s koronavirusom.

'Obilježit ćemo praznik onako kako to dolikuje čim budemo uvjereni da je situacija potpuno sigurna, osobito za naše ratne veterane', kazao je ruski predsjednik.

Putin je još 16. travnja priopćio da se zbog pandemije odgađa središnja manifestacija te je obećao da će sve svečanosti u zemlji povodom Dana pobjede obavezno biti organizirane kad životi građana više ne budu u opasnosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RIA Novosti

Rusija je u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast potvrđenih slučajeva koronavirusa s 10.633 novih slučajeva, što je ukupno 134.687, a više od polovice zaraženih i umrlih upravo je u Moskvi. No stopa smrtnosti posljednjih dana se usporava i ostaje znatno niža u odnosu na mnoge druge zemlje.

Kremlj tvrdi da je stopa smrtnosti niža zbog toga što je epidemija pogodila tu zemlju kasnije nego u drugim zemljama, a što je vlastima omogućilo više vremena za pripremu.

Država je u djelomičnoj karanteni od kraja ožujka kako bi suzbila širenje virusa. Predsjednik Putin naredio je da karantena ostaje na snazi do 11. svibnja, kad Rusija završava praznike povodom proslave Međunarodnog praznika rada i Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.