GIBKA-S

[VIDEO] Ruska vojska dobiva sustav za uništavanje rojeva terorističkih dronova

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 17:28
  • Objavljeno 22.04.2020 u 17:28
Gibka-S

Gibka-S

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Rusije

Ruska vojska dobit će iduće godine izviđačko-zapovjedna vozila za najnoviji sustav protuzračne obrane Gibka-S, čiji je glavni cilj rušenje roja dronova naoružanih gravitacijskim bombama, a koji se smatraju novim oružjem islamskih terorista

Izviđačko-zapovjedna vozila za najnoviji sustav protuzračne obrane trebala bi biti isporučena iduće godine, nakon što su krajem prošle dovršena testiranja tog dijela sustava Gibka-S na temelju serije preporuka za unapređenje efikasnosti ruskog ministarstva obrane.

Jedan vod sustava Gibka-S sastoji se od šest borbenih vozila koja nose raketne lansere i po jedno izviđačko i zapovjedno vozilo. Svako oklopno vozilo sustava na krovu ima četiri raketna lansera tipa Igla i Verba, konstruiranih za uništavanje zrakoplova, helikoptera i bespilotnih letjelica na niskim visinama pomoću lansera.

Proizvođač Rostec ističe da infracrvene bojeve glave unutar sustava same sebe navode na cilj udaljen šest kilometara, a riječ je o budućem glavnom oružju protiv roja dronova naoružanih gravitacijskim bombama, novog oružja u rukama terorista.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Russian Military Industry

Novi sustav može u zraku detektirati neprijatelja koji se kreće brzinom od 700 metara u sekundi i to u radijusu od 40 kilometara horizontalno te 10 kilometara vertikalno. Detektiranje ciljeva postiže se pomoću optoelektronskog sustava Garmon, a koji posjeduje tehnologiju umjetne inteligencije potrebnu za samostalno definiranje neprijateljskih ciljeva.

Uz to, sustav Gibka-S može preuzimati podatke s koordinatama ciljeva s jačih radarskih postaja te u zapovjedništvo slati potpunu sliku borbene situacije na terenu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!