dnevna doza splitskog nereda

[VIDEO] Pogledajte snimku incidenta usred Splita: Napadnuti aktivisti koji upozoravaju na nered

11.05.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Administratori i aktivisti Facebook stranice ‘Dnevna doza splitskog nereda’, iznimno zapažene zbog konstantog upozoravanja na komunalni nered i uzurpaciju javnih resursa, napadnuti su usred bijela dana uoči dodjele simboličnih nagrada mladim novinarima koji su se u protekloj godini istaknuli na ovom polju

Vlasnik privatne tvrtke ‘Akceleracija’ Ante Tonković najprije je kamenom gađao aktivista Bojana Ivoševića, potom ga zajedno s dijelom članova obitelji naganjao po Matejušci, a bilo je tu i verbalnih prijetnji. Po tvrdnji Dalibora Popovića, poručeno mu je da će ‘završiti kao obitelj Zec’.

Pojavila se i policija koja je nakon dugih pregovora odvela Tonkovićevu suprugu, a zatim je na razgovor u policijsku postaju pozvan i sam Ivošević. On je tijekom cijelog incidenta doslovno bježao od Tonkovića kako ne bi došlo do fizičkog kontakta te kako i on ne bi zaradio prijavu.

Nagrada ove Facebook stranice nazvana je ‘Zlatni k...’, a dobili su je novinari Ivan Kaštelan, Andrea Topić i Ivana Perković, koji su u prošloj godini objavili serije tekstova o ilegalnim reklamnim panoima, gramzivosti ugostitelja te rasvjetnim stupovima koji padaju za vrijeme velikih vjetrova. Koncesionar za oglašavanje na stupovima upravo je tvrtka Akceleracija, a pokazalo se da oni ne posjeduju odgovarajuće ateste za postavljanje reklama te da se nezakonito koristi priključak na gradsku struju.

Policija je pokušala zabraniti održavanje dodjele, no ceremonija je ipak nabrzinu održana. Tridesetak aktivista potom se fotografiralo s ‘pametnim fotostupom’, jednim od tri primjerka čiji je autor mladi solinski HDZ-ovac, plaćenih nekoliko stotina tisuća kuna. Preko stupa navukli su kondom.

‘Svi naši gradovi su k..., no zbog novinara koji o tome pišu naš grad barem stoji uspravno’, objasnio je Ivošević prije nego što je otišao na razgovor u policiju.