nacionalni dan

[VIDEO/FOTO] Plenković poručio da je nasilje nad ženama neprihvatljivo, Vlada objavila emotivni spot

22.09.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na težak zločin koji se dogodio 1999., kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku

Ove se godine taj dan obilježava u znaku izmjena Kaznenoga zakona koje bi trebale omogućiti učinkovitije kažnjavanje zlostavljača. U sedam ovogodišnjih mjeseci, prema riječima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, posebno zabrinjava porast broja silovanja.

'Nevladine organizacije ključne za borbu protiv nasilja'

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organizira konferenciju – Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Premijer Plenković podsjetio je na tragičan događaj otprije 22 godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić dok je teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković, a koji ostaje, rekao je, jednako strašan i jednako zastrašujući. Kazao je da i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama, piše HRT.

  • +4
Plenković na konferenciji o nasilju nad ženama i u obitelji Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'Osim osuda, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu i zato treba reći da taj problem nije bio na adekvatan način tretiran od strane hrvatske politike. Bitan aspekt koji je ovu temu napokon stavio u fokus je angažman svih predstavnika nevladinih organizacija. Rad koji ulažete u osvješćivanje nasilja prepoznali smo kao Vlada i vaš doprinos u kreiranju mjera za suzbijanje nasilja smatramo ključnim da te mjere budu korisne i učinkovite za žrtve', poručio je.

Istanbulska konvencija

Drugi događaj koji je potaknuo da se o nasilju govori više nego ikada bilo je pristupanje Vlade i Sabora ratifikaciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatoj i kao Istanbulska konvencija.

'Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena predstavlja pozitivnu promjenu i civilizacijski napredak na području ljudskih prava', kazao je Plenković među ostalim u uvodnom govoru.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Naveo je da je izmijenjen Zakon o kaznenom postupku te je donesen protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a početkom 2022. bit će osnovani obiteljski odjel na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova.

Sva kaznena djela protiv spolne slobode progone se po službenoj dužnosti, osigurani su prostori za skloništa, telefonske linije za pomoć rade 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, a u funkciji su od studenog 2020., proširen je krug bliskih osoba, provodi se javna kampanja i edukacija stručnih osoba, kao i pružanje pravne pomoći.

'Dižemo razinu javne svijesti o nasilju, a najbolji pokazatelj segmenata u kojem naš sustav nije dobar su problemi u praksi i na terenu', rekao je i ustvrdio da postoji znatan prostor za dizanje standarda.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MRMSOSP

Naglašava da je u vrijeme pandemije zabilježen rast kaznenih djela nasilja u obitelji, a broj prekršajno prijavljenih osoba pada. 'Žrtve nasilja su uglavnom žene, a posebno zabrinjava rast broja femicida, u posljednje dvije godine porast je više od 50 posto u oba ključna parametra - u broju ubijenih žena i u broju ubijenih od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera', dodao je i naglasio da te trendove možemo promijeniti integriranim pristupom, učinkovitom prevencijom i kontinuiranim kvalitetnim obrazovanjem svih dionika u sustavu.

Pohvalio je aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova koje provodi edukaciju službenika policije u pogledu suzbijanja nasilja nad ženama. 'Trebaju se izricati strože sankcije za počinitelje, a postupci moraju biti brži', kazao je Plenković.

Pozdravio je donošenje strategije za ravnopravnost spolova 2020. - 2025. 'Sloboda od nasilja je pravo. Ako želimo adresirati izvor nasilja, moramo biti svjesni svih područja i vrsta diskriminacije i stereotipa koji postoje u našem društvu. Uklanjanje diskriminacije, neravnopravnosti između žena i muškaraca kao i štetnih predrasuda preduvjet je za suzbijanje nasilja, i to nije i ne može biti ideološko pitanje. Obitelj razara nasilje iza zatvorenih vrata dok se dio društva pretvara da ga ne vidi i ne čuje. Politička volja za suzbijanje i borbu protiv nasilja nad ženama postoji', poručio je.