POTRAŽNJA ZA OKLOPOM

[VIDEO/FOTO] Poljska u strahu od Rusa još dublje poseže u proračun za obranu, znamo što kupuju i zašto inzistiraju na brzoj isporuci

17.11.2021 u 06:20

Bionic
Reading

Poljski ministar obrane Marius Blaszczak najavio je prošlog tjedna nastavak ulaganja u modernizaciju kopnenih snaga zemlje. Uz ranije najave o kupnji 250 tenkova M1A2 Abrams, Poljska je pokrenula nabavu dodatnih oklopnih sredstava kako bi dostignula tehničke kapacitete ruskog oklopa što se gomila na zapadnim granicama zemlje usporedo s migrantskom krizom na poljsko-bjeloruskoj granici. Poljska inzistira na realizaciji posla do kraja iduće godine, a tportal otkriva što to Poljska kupuje i zašto joj se toliko žuri

Ministar Marius Blaszczak najavio je da će Poljska od Sjedinjenih Država nabaviti 300 primjeraka oklopnih vozila otpornih na mine (MRAP) tipa Cougar, a koji se koriste u nizu američkih vojnih projekata. Među njima su i međunarodne vojne misije poput one u Afganistanu, u kojem je poljska vojska kroz program posudbe koristila 40 Cougara. Američka vojska je za vrijeme trajanja ISAF-ove misije donirala četiri primjerka Cougara i Hrvatskoj vojsci, a vozila su na terenu pokazala da zadovoljavaju sve balističke i zaštitne značajke, kao i pokretljivost.

Blaszczak je istaknuo da bi 300 Cougara trebalo biti isporučeno do kraja 2022. godine zbog, kako je rekao, ubrzanog postupka koji sugerira da Poljska više nego ozbiljno shvaća ruske prijetnje pojačane migrantskom krizom na granici s Bjelorusijom, pouzdanim ruskim saveznikom. Koliko je Poljacima stalo do toga da što prije realiziraju nabavu, pokazuje i činjenica da vrijednost posla, uključujući paket logistike i obuke, nije precizirana.

U osnovi je Cougar oklopljeni kamion projektiran tako da tijekom iznenadnih napada bude otporan na nagazne mine i improvizirane eksplozivne naprave, kakve su se redovito koristile u ratovima u Iraku i Afganistanu, u kojima je naglasak na protivničkom terorističkom djelovanju. Vozilo proizvodi tvrtka Technical Solutions Group, dosad uključena u niz američkih vojnih projekata, a dizajnirano je po uzoru na oklopljena vozila revolucionarnog oblika, kakva su 70-ih godina koristile južnoafrička vojska i rodezijske sigurnosne snage.

Cougar je pak dizajniran i napravljen na izričit zahtjev američkih marinaca jer su tražili bolju zaštitu na terenu uz istodobnu pokretljivost pa su se prva vozila pojavila u travnju 2004. godine, točno godinu dana od američke invazije na Irak za vrijeme Drugog zaljevskog rata. Marinci su naime izvijestili da niti jedan pripadnik Marinskog korpusa, vozeći se u Cougaru, nije poginuo u više od 300 napada improviziranim eksplozivnim napravama.

Poljska vojska pregovara o kupnji oklopnih vozila Cougar, otpornih na mine Izvor: Društvene mreže / Autor: update defense

Za razliku od prijašnjih vozila slične namjene, Cougar je u potpunosti ispunjavao NATO-ve standarde, naoružan je različitim vrstama oružja i nudi visok stupanj zaštite koji se može i unaprijediti. Nije naodmet istaknuti i to da dvostruki klima-uređaji pomažu da se teško opremljeni vojnici ne pregriju na temperaturama višim od 38 stupnjeva Celzijevih, a što je ujedno jamac komfora.

Vozilo koje izaziva kontroverze u društvu

Poljska vojska u nabavi cilja na dvije verzije polovnih vozila, točnije na verzije JERRV 4X4 i 6X6, osobito potonje pogonske konfiguracije s tri osovine i mase 24 tone. Vozilom upravljaju dva člana posade i prihvaća 10 putnika, a valja istaći da je dosad naručeno više od 900 Cougara 6X6 po cijeni od oko 640.000 dolara.

Vozilo ima samonosivu karoseriju, tzv. V podnicu koja štiti motor te stražnja vrata, a verzija 6X6 nudi više prostora pa je osobito popularna među pirotehničarima koji uklanjaju eksplozivne naprave jer obilje mjesta osigurava mogućnost prijevoza protuminskog robota i upravljačke jedinice. Službeni podaci navode da je Cougar u stanju izdržati eksploziju od 14 kilograma TNT-a ispod kotača i sedam kilograma TNT-a ispod podvozja, a glavno naoružanje u poljskim snagama trebala bi biti strojnica opće namjene kalibra 7,62 milimetra.

Zanimljivo je da Cougare u SAD-u koriste brojne agencije za provođenje zakona, što je izazvalo mnogobrojne kontroverze u američkom društvu. Još uvijek nije poznato hoće li Poljska koristiti Cougare i zbog migrantskog vala na granici s Bjelorusijom, na kojoj je već rasporedila gotovo 12.000 vojnika.

MRAP Cougar Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia