velika inovacija

[VIDEO] Britanski tenkovi za urbano ratovanje dobili sustav koji posadi oklop čini prozirnim

27.01.2020 u 21:58

Bionic
Reading

Britanski tenkisti ovih dana testiraju novi koncept glavnog borbenog tenka Challenger II prilagođenog za urbane operacije nazvanog Streetfighter II, a koji je opremljen izraelskim sustavom IronVision kojeg proizvodi tvrtka Elbit Systems i koji posadi oklop čini prozirnim

Kako piše ugledni portal DefenseNews, novi britanski oklopni koncept za ratovanje u urbanim područjima opremljen je sustavom IronVision koji posadi tenka omogućava preglednost u svim smjerovima i to dok su zatvoreni svi otvori na vozilu.

Riječ je o sustavu koji posadi tenka putem vizira kacige, slične onoj koju nose piloti modernih borbenih zrakoplova, projecira podatke i slike koje prikupljaju kamere raspoređene na vozilu i koje pružaju panoramski pogled kroz vozilo. Putem tog 'head-up' displaya, zapovjednik tenka je u potpunosti povezan sa svim opto-elektroničkim senzorima na vozilu i videokamerama, što mu daje punu preglednost situacije oko tenka.

Zbog tog transparentnog prikaza informacija zapovjednik tenka više nema potrebu neprestano analizirati stanje na terenu putem monitora, već čitavu situaciju ima izravno ispred svojih očiju, a koju nadgleda jednostavnim pokretima glave. Iako ima osjećaj da je proturio glavu kroz poklopac tenka, zapovjednik ili članovi posade ne moraju brinuti za sigurnost jer ih štiti oklop, a što je posebno važno prilikom urbanog ratovanja u kojem oklopnjaci lako mogu biti meta s kraćih udaljenosti.

Ovaj sustav višestuko povećava osjećaj tzv. situacijske taktičke svijesti u odnosnu na modele drugih proizvođača, dok istovremeno omogućava posadi da ne bude izložena neprijateljskoj vatri.

Inovativna izraelska tehnologija se isporučuje s mrežom infracrvenih i elektrooptičkih kamera razmještenim oko trupa. Ta mreža kamera u stvarnom vremenu projecira slike u visokoj rezoluciji i punoj boji, danji i noću i prenosi se na visokotehnološki zaslon IronVision ugrađen u vizir tenkističke kacige. Uz to, IronVision sadrži i mehanizam za praćenje meta koji prenosi vizualne podatke temeljene na poziciji i položaju glave tenkista.

Tvrtka Elbit Systems je sustav predstavila prije dvije godine, a u tenkove Streetfighter II ugrađuje se od siječnja ove godine.