program ALTAY

[VIDEO] Turcima za posrnuli projekt najboljeg tenka na svijetu stiglo spasonosno rješenje iz Južne Koreje

29.10.2021 u 22:10

Bionic
Reading

Turska i Južna Koreja potpisale su ovih dana pismo namjere kojim će dvije korejske tvrtke isporučivati motore i mjenjače za turski tenk u nastajanju, Altay. Program Altay dosad se suočavao s velikim kašnjenjima zbog neuspjelog pristupa značajnim komponentama poput motora, prijenosa i oklopa nakon ograničenja izvoza, nametnutog Turskoj zbog njezine uključenosti u rat u Siriji. Tportal objavljuje detalje spasonosnog rješenja za budući turski tenk

Prema pisanju uglednog portala DefenseNews, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i južnokorejski ministar obrambene nabave Kang Eun-ho potpisali su načelni ugovor o strateškom programu kojim bi južnokorejske tvrtke Doosan i S&T Dynamics isporučivale motor i prijenosni mehanizam za novi tenk Altay.

Uz Cavusoglua, s turske strane pregovarao je tursko-katarski proizvođač oklopnih vozila BMC, a koji potpisuje dizajn Altaya. Ako sve protekne u najboljem redu, ističu u BMC-u, Altay bi mogao dobiti motor i mjenjač već za 18 mjeseci, nakon čega će uslijediti testna faza.

Program Altay se, inače, suočio s velikim kašnjenjima zbog neuspjelog pristupa značajnim komponentama poput motora, prijenosa i oklopa. Turska se nadala da će Altay napajati njemačkim motorom MTU i mjenjačem RENK, ali pregovori s njemačkim proizvođačima u posljednjih nekoliko godina nisu uspjeli zbog NATO-vog embarga na oružje Turskoj. Njemačka je, podsjetimo, jedna od brojnih europskih zemalja koje su ograničile izvoz u Tursku zbog njezine uključenosti u sirijski građanski rat.

Tvrtka BMC, koja je vrlo bliska vladajućoj turskoj Stranci prava i razvoja, najavljivala je premijeru Altaya za sredinu prošle godine, no program je zaustavljen iako je s turskom vojskom već dogovorila isporuku početne serije od 250 primjeraka novog tenka. Početni ugovor turske vlade s BMC-om iznosio je oko milijardu dolara, a uključivao je logističku podršku tijekom životnog ciklusa tenka te uspostavu tehnološkog centra za izradu i servis.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Cijena oklopnjaka koji će imati mogućnost pucanja putem daljinskog upravljača iznosi 13,7 milijuna dolara po primjerku, a Turska, prema nepotvrđenim najavama, namjerava proizvesti do 1000 primjeraka Altaya dok je Katar kao kooperant naručio 100 primjeraka.

Tenk Altay, za koji proizvođač tvrdi da će postati jedan od najboljih oklopnjaka u svijetu, dizajniran je po uzoru na njemački tenk Leopard 2A5/A6 i južnokorejski tenk K2 Black Panther. Posadu čine zapovjednik, ciljač, vozač i punitelj, a čije preživljavanje uvelike ovisi o ugrađenom reaktivnom oklopu najnovije generacije.

Tenk Altay Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia

Tenk je težak 65 tona, najveća brzina iznosi 70 kilometara na sat, a može se kretati ispod vode na dubini do četiri metra. Altay se može pohvaliti topom kalibra 120 milimetara glatke cijevi, strojnicom FN MAG kalibra 7,62 milimetara te teškom strojnicom kalibra 12,7 milimetara, kojom se upravlja putem daljinski upravljane oružne stanice na stražnjem dijelu modularne kupole ispod koje se nalaze i bacači dimnih kutija.

Altay je opremljen sustavom za upravljanje bojnim poljem koji u realnom vremenu prikazuje situaciju na bojištu, a ugrađen je i sustav za identifikaciju ciljeva, kao i sustav situacijske svijesti koji zapovjedniku tenka daje informacije o potencijalnom riziku. Postoji i laserski sustav upozorenja koji identificira i označava izvore kojima određuje redoslijed ubojitosti prema ranije prikupljenim podacima o borbenoj misiji. Tenk je nazvan Altay po turskom generalu Fahrettinu Altayu, zapovjedniku konjice u Turskom ratu za neovisnost između 1919. i 1923. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube