PONOS MUSLIMANA

[VIDEO] Čečenski vođa otvorio najveću džamiju u Europi ukrašenu kristalima Swarowski

26.08.2019 u 15:40

Bionic
Reading

U čečenskom gradu Šaliju proteklog vikenda otvorena je najveća džamija u Europi, a može primiti 30.000 vjernika

Džamija je nazvana Ponos muslimana, a sagrađena je od bijelog mramora. Unutrašnjost bogomolje ukrašena je čistim zlatom dok je luster u obliku lotosa, težak 2,5 tona, ukrašen kristalima Swarowski. Unutar nje nalazi se 12 fontana te posebne biljke naručene iz Nizozemske, a ispred je povišena površina koja može primiti dodatnih 70.000 vjernika.

Gradnja vjerskog objekta nedaleko od glavnog grada Groznog trajala je sedam godina, a svečano ga je otvorio čečenski predsjednik Ramzan Kadirov kazavši kako će Ponos muslimana biti posvećen proroku Muhamedu.

'Molim drage ljude kojima sam služio u ime svemoćnog Boga da poslije moje smrti sagrade malu džamiju u moju čast. To će za mene biti divan poklon', kazao je Kadirov prilikom otvaranja, a prenose svjetske agencije.

Kadirov je 2008. godine u Groznom svečano otvorio Srce Čečenije, džamiju koja može primiti 10.000 vjernika, izgrađenu godinu dana nakon što je ruski predsjednik imenovao Kadirova za čečenskog predsjednika, nakon čega je započela islamizacija zemlje u kojoj je od raspada Sovjetskog Saveza godinama bjesnio rat.

Otvorena najveća džamija u Europi Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Srce Čečenije prostire se na 140.000 četvornih metara, a njezina četiri minareta visoka su 63 metra. Zidovi džamije su od mramora dok su za izradu i ispisivanje ajeta (stihova iz Kurana) od čistog zlata unajmljeni majstori iz Turske. U njoj se nalazi 36 lustera ukrašenih kristalima Swarowski i s gotovo tri tone zlata. Posebna atrakcija je kompleks fontana dužine 300 metara i širine 40 metara, pri čemu najviši mlaz dostiže 100 metara visine.