PROJEKT TEMPEST

[VIDEO] Britanci požuruju program lovca šeste generacije u strahu od ruske hipersonične nadmoći

22.07.2019 u 22:44

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo obrane dodatno je pojačalo svoje zanimanje za projekt razvoja novog borbenog zrakoplova šeste generacije radnog naziva Tempest te je u četvrtak najavilo znatna ulaganja u program, otkrivši kako tvrtke Rolls-Royce, BAE Systems i Reaction Engines već testiraju hipersonični pogon buduće letjelice

Kako piše ugledni portal Defense News, britanska vojska namjerava osigurati novčanu potporu u razvoju eksperimentalnog pogonskog sustava koji bi budućem lovcu osiguravao hipersonične brzine.

Najavu sudjelovanja u programu obznanio je u četvrtak na posebnoj konferenciji za novinare zapovjednik Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF), glavni zračni maršal Stepehen Hillier, pojasnivši kako je ministarstvo obrane pojedinim tvrtkama ponudilo dvogodišnji ugovor o razvoju.

Zračni vicemaršal Simon Rochelle, zapovjednik stožera RAF-a, prilikom predstavljanja ugovora otkrio je kako Velika Britanija, s ostalim zemljama zainteresiranima za projekt, svojim udjelom u programu namjerava ubrzati izgradnju lovca šeste generacije. Pritom je nadodao kako su u projekt uključene renomirane tvrtke za proizvodnju zrakoplovnih motora Rolls-Royce, BAE Systems i Reaction Engines.

Zapovjednici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva kazali su kako bi razvoj motora za program Tempest omogućio Velikoj Britaniji da postane centar izvrsnosti u toj tehnološkoj grani, čime bi doprinio i ispunjavanju budućih nacionalnih obrambenih potreba. Stručnjaci pak pojašnjavaju kako iza britanske zainteresiranosti za hipersoničnu tehnologiju stoji rastuće suparništvo između Rusije, Kine i Sjedinjenih Država u razvoju hipersoničnog oružja. Riječ je o utrci u kojoj Rusija prednjači svojim projektima hipersoničnih raketa Kinžal i Avangard.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forces TV

Britansko ministarstvo obrane javnosti je otkrilo projekt Tempest prošle godine, tijekom održavanja zrakoplovne izložbe Farnborough, najavivši kako bi prvi let te borbene platforme mogao biti 2035. godine, dok bi London za razvoj programa do 2025. godine osigurao dvije milijarde funti. U program su se, pored britanskih tvrtki, uključili talijanska tvrtka Leonardo te europski multinacionalni proizvođač raketa MBDA.

Kao novost, dizajneri su predstavili mogućnost da budući lovac Tempest leti s pilotom ili kao bespilotna letjelica, a prema nekim najavama, u projekt bi se mogli uključiti Japan i Švedska te je potonja najavila mogućnost da taj lovac zamijeni aktualni borbeni avion domaće proizvodnje Gripen E. Tempest bi trebao zamijeniti lovce Eurofighter Typhoon u sastavu RAF-a, čiji radni vijek u potpunosti istječe 2040. godine.