MINISTRI OBRANE NA LOŠINJU

'Veže nas doprinos održavanju europske sigurnosti'

01.06.2013 u 21:52

Bionic
Reading

Dvodnevni sastanak ministara obrane šest država članica Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje sposobnosti završio je danas u Malom Lošinju, a jedan od zaključaka je da zajednički projekti i konzultacije u pitanjima sigurnosti i obrane trebaju ostati najznačajnije vrijednosti te inicijative, priopćeno je danas iz MORH-a

Posebno je naglašeno da namjera snaženja europske obrambene industrije ne smije značiti jačanje samo velikih članica i njihovih kapaciteta, navodi se.

Domaćin sastanka bio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, a sudjelovali su ministri Roman Jakič (Slovenija), Vlastimil Picek (Češka), Gerald Klug (Austrija), Csaba Hende (Mađarska) te državni tajnik Miloš Koterec (Slovačka).

Sastanak je održan uoči NATO-ovog ministarskog sastanka, koji će se održati 4. i 5. lipnja u Bruxellesu, a razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje.

Raspravljalo se o sastanku Europskog vijeća na temu zajedničke sigurnosne i vanjske politike, o uporabljivosti Borbenih grupa (EU BG), o mogućnostima povećanja sinergije doprinosom država srednje Europe, o perspektivi jačanja obrambene industrije, unaprjeđenju zajedničke obuke te o suradnji u izgradnji sposobnosti, pri čemu je posebno naznačen 'air-policing'.

U nastavku priopćenja se navodi da je Kotromanović istaknuo da su u Srednjoeuropsku inicijativu uključene prijateljske države. 'Slične smo države u pogledu zemljopisne veličine, brojnosti stanovništva, stupnja integriranosti u euroatlantske integracije, bilježimo ista gospodarska kretanja te visinu obrambenih izdvajanja, ali nas prije svega veže zajednička želja da doprinesemo održavanju europske sigurnosti', rekao je naglasivši da Hrvatska ulazi u EU u godini u kojoj je zajednička sigurnosna i obrambena politika posebno značajna, uoči sastanka Europskog vijeća u prosincu 2013.

Sastanak ministara obrane održan je u kontekstu neformalne inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti. Osnovna ideja inicijative jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti 'udruživanja i dijeljenja sposobnosti' i tako doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti.

U priopćenju se još navodi da su u okviru Srednjoeuropske inicijative države sudionice zajednički odredile područja u kojima je moguće operacionalizirati suradnju. Hrvatska je spremna za sudjelovanje u 21 od 25 ponuđenih područja suradnje i vodeća je u područjima suradnje kao što su zajednička regionalna sposobnost obuke pilota, koja se provodi u u suradnji s Češkom, i obuka snaga za specijalne operacije, u suradnji s Austrijom.

Tijekom sastanka ministar Kotromanović je u ime predsjednika RH Ive Josipovića general bojniku, direktoru za obrambenu suradnju austrijskog ministarstva obrane Johannu Pucheru predao odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge u unapređenju bilateralne obrambene suradnje Austrije i Hrvatske, a jučer je u lošinjskoj vojarni Kovčanje održana zajednička vježba hrvatskih i austrijskih snaga za specijalne operacije.