TELEVOTING

Većina Slovenaca protiv referenduma

20.02.2009 u 07:46

Bionic
Reading

Većina gledatelja slovenske televizijske postaje POP-TV - njih 54 posto, protiv je referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, a 46 posto se slaže s tom inicijativom, pokazao je televoting u kojemu je sudjelovalo 9.300 gledatelja emisije "Trenja" na temu odnosa s Hrvatskom koja je emirirana u četvrtak navečer

U emisiji su govorili predstavnici parlamentarnih stranaka, a referendum je otvoreno podržao samo prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, dok su ostali bili protiv.

Protiv referenduma se opredijelio i predsjednik udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine" Marjan Podobnik, rekavši da je odustao nakon što je parlament u srijedu na izvanrednom zasjedanju prihvatio tekst izjave u kojoj se navodi da Slovenija ima izlaz na otvoreno more, cijeli Piranski zaljev i većinu "spornih točaka" na granici.

Podobnik je dodao kako ga ta izjava obvezuje da neće prikupljati potpise za referendum čiju je organizaciju preuzela Stranka slovenskog naroda (SSN), ali da bi slovenska vlada sada hrvatskoj strani morala uputiti zahtjev da se u određenom roku povuče s teritorija koji se navode kao slovenski, a najprije da se povuče s graničnog prijelaza Plovanija i s lijeve obale Mure kod Hotize.

Istaknutiji predstavnici slovenske politike, među njima i predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl, rekli su da se s Podobnikovim zahtjevom ne slažu nego da su o graničnim pitanjima potrebni pregovori ili posredstvo Europske komisije.

Rješenje graničnog pitanja važnije je za Hrvatsku nego za Sloveniju jer nije Slovenija ta koja želi ući u Europsku uniju, a do rješenja za granicu može se doći posredstvom u kojemu bi se kombiniralo političko rješenje s odredbama međunarodnog prava, rekao je Vajgl.

Neki sudionici emisije naveli su da će zaoštravanje odnosa nakon slovenske deklaracije o granici kojoj će vjerojatno uslijediti i izjava hrvatskog Sabora, "udaljiti" mogućnost da do rješenja graničnog pitanja dođe u doglednom, odnosno kraćem roku.