UBOJITA HRANA

Već jedan obrok brze hrane može biti previše!

06.11.2015 u 15:19

Bionic
Reading

Malo tko može odoljeti iskušenju da se za stolom prepunim slastica barem povremeno ne natrpa hranom sve do trenutka kada disanje postane opterećenje

No jedna nova studija predstavljena u časopisu The FASEB Journal pokazuje da čak i povremeno prepuštanje takvim užicima nije bezazleno kao što se čini. Za neke ljude već i jedan obrok prepun kalorija, poput dobro zaslađenog šejka, može biti dovoljan da pogorša neku postojeću metaboličku bolest dok za zdrave čak i relativno kratko razdoblje konzumacije kalorične hrane dovoljno da se razbole.

'Akutni efekti prehrane uglavnom su mali no dugoročno mogu imati velike posljedice', rekla je dr. Suzan Wopereis, iz TNO, Microbiology and Systems Biology Group u Zeistu u Nizozemskoj.

'Naš novi pristup omogućava otkrivanje malih ali relevantnih efekata čime pridonosi hitno potrebnom prebacivanju s brige o bolestima na brigu o zdravlju s ciljem ostvarenja doživotnog optimalnog zdravlja i prevencije bolesti', dodala je.

U novoj studiji Wopereis i njezini suradnici angažirali su dvije skupine muškaraca dobrovoljaca. Prva grupa sastojala se od 10 zdravih sudionika, a druga od devet s metaboličkim sindromom koji su imali dva ili više rizičnih faktora za bolesti srca kao što su primjerice visoke razine kolesterola, visoki krvni tlak, visoki šećer u krvi, visoke razine lipida i masne naslage u abdomenu. Objema skupinama uzimani su uzorci krvi prije i nakon konzumacije punomasnih, hranjivih šejkova. Znanstvenici su uzorke testirali na 61 biomarker kao što su primjerice kolesterol i šećer. Analize su pokazale da su kod osoba s metaboličkim sindromom biokemijski procesi povezani s preradom šećera, masnoća i upalama bili abnormalni. Zdravi sudionici dobivali su tijekom četiri tjedna jedan dodatni obrok dnevno od 1300 kalorija koji se sastojao od slatkiša i poslastica poput čokoladnih štangica, kolača, kikirikija i čipsa. Testiranje istog 61 markera pokazalo je da su se hormoni koji kontroliraju šećer u krvi i metabolizam masnoća te upalne procese promijenili tako da su pokazivali suptilne negativne zdravstvene efekte slične onima kod ljudi u bolesnoj skupini.

'Konzumacija brze hrane jedna je od onih situaciju u kojima naš mozak kaže da, a tijelo kaže ne', rekao je Gerald Weissmann, urednik časopisa The FASEB Journal. 'Već jedan nezdravi obrok ima negativne posljedice koje daleko premašuju svako zadovoljstvo koje pruža', dodao je.