JUG GORI

Vatrogasci s kontinenta i vojska u borbi protiv buktinje

13.08.2012 u 08:29

Bionic
Reading

I dalje se gasi požar kod Skradina, u Šibensko-kninskpj županiji, a požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, smrika i borova šuma, izvijestila je u 9,30 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju nekoliko požara koji bukte na obali pomažu vatrogasne snage s kontinenta ali i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske

Požar je sinoć ugrozio naselja Todorovići, Čulini i Bratići zbog čega je dio stanovništva evakuiran. U gašenju požara tijekom jučerašnjeg dana sudjelovali su protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, županijske vatrogasne snage te državne intervencijske postrojbe (DIP) Šibenik s ukupno 88 vatrogasaca i 29 vatrogasnih vozila.

Tijekom noći na požarište je upućena i izvanredna dislokacija iz kontinentalnog dijela Hrvatske - Grada Zagreba te Zagrebačke i Karlovačke županije s ukupno 42 vatrogasca i 8 vatrogasnih vozila. Tijekom jutra na požarište se upućuju 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 50 pripadnika PP NOS HKoV.

U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila, kao i 42 vatrogasca iz Zagreba te Zagrebačke i Karlovačke županije koji su tijekom noći upućeni na izvanrednu dislokaciju iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Na požarište su upućena i dva Air Tracotra.

U tijeku je i gašenje požara na području Mokošice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uz zemaljske vatrogasne snage na požarište su upućene i zračne snage.

I na području Komina - Kule Norinske požar još nije ugašen, a procjenjuje se da je do sada izgorjelo oko 1000 hehtara trave, niskog raslinja i šume. U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 95 vatrogasaca te 40-tak vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije koji su stigli noćas iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Na požarište je također upućeno oko 100 pripadnika hrvatske vojske kao i zračne snage

Požar u mjestu Ondić kod Udbine, u Ličko - senjskoj županiji, ugašen je sinoć u 21,30 sati. U požaru koji je dojavljen u ŽC 112 u 14,50 sati izgorjelo je 30 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovali protupožarni zrakoplov Air Tractor, DVD-i Udbina i Velebit Lovinac.

I dalje je aktivan požar kod mjesta Vukšić - Pristeg, u Zadarskoj županiji, u minski sumnjivom području. Požar je dojavljen u četvrtak, 9. kolovoza u 20,40 sati. Jučer su u gašenju sudjelovali tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, JVP Benkovac, Zadar, DIP Zadar i DVD Stankovci. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma.

Požar kod mjesta Smoković na minski sumnjivom području ugašen je sinoć u 20,45 sati, a izgorjelo je 3 ha trave i niskog raslinja. Dojavu o požaru VOC Zadar zaprimio je jučer u 15,25 sati. U gašenju su sudjelovali 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor i JVP Zadar.

I dalje je aktivan požar kod mjesta Kožlovac kraj Benkovca. Požar je dojavljen u VOC Zadar sinoć u 18,20 sati a dori trava i nisko raslinje. U gašenju su sudjelovali dva protupožarna zrakoplova Air Tractor i JVP Zadar i Benkovac, te DVD-i Škabrnja i Polača.

Požar zatvorio prometnice

Zbog požara su za sav promet zatvorene su ceste D62 Kula Norinska-Nova Sela, D56 Skradin-Bribir i ŽC6217 Rogotin-Kula Norinska, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog odrona na cesti između Slunja i Plitvičkih Jezera kod Koranskog mosta vozila se propuštaju naizmjence jednim trakom.

Za sav promet zbog radova su zatvorene ceste: D1 Pojatno-Veliko Trgovišće, D28 u Predavcu, D29 Marija Bistrica-Kašina, D31 Mala Buna-Velika Buna, D34 Slatina-Čađavica-Donji Miholjac, D39 Cista Provo-Aržano, D43 Graberje-čvor Ivanić Grad i D523 Križišće-most Krk (obilazak preko Šmrike).

Za teretna vozila zatvorene su ceste: ŽC3124 Vidrenjak-Velika Ludina-Popovača-Kutina–Novska, ŽC4030 Orahovica-Kutjevo (zbog sanacije klizišta), Podravska magistrala D2 od Markovca Našičkog do Osijeka (obilazak je preko Đakova ili Donjeg Miholjca) i D29 Marija Bistrica-Soblinec.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih čekanja.

Trajekti plove redovito.