iz briselske perspektive

Valter Flego: Hrvatska zaslužuje ogroman plus za ključna pitanja u pandemiji; otvorit će nam se puni smisao Europe

31.12.2021 u 13:38

Bionic
Reading

IDS-ov eurozastupnik Valter Flego između božićnih i novogodišnjih blagdana 'puni baterije' u rodnom Buzetu, a prije nego sjedne za volan i vrati se na radno mjesto u Bruxellesu u razgovoru za Glas Istre analizirao je događaje koji su obilježili godinu na izmaku - barem u Europskom parlamentu

'Svima je jasno da će cijeli ovaj mandat u Europskom parlamentu biti posvećen covidu i da ćemo ga vjerojatno jednog dana, kad budemo gledali u natrag, i pamtiti tako, kao covid mandat. No, bilo je naravno i puno drugih važnih tema i odluka koje smo donijeli u ovoj 2021. godini. Sam početak godine obilježila je najaktualnija tema tih dana, potres koji se dogodio u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sjećam se da sam bio u Buzetu i razmišljao što se može napraviti da bi se pomoglo tim ljudima, a rezultat toga bila je inicijativa za donošenje Rezolucije o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj', kazao je Flego za Glas Istre, ponosan što je, nakon Schengena, oko tog prijedloga po drugi put u ovom mandatu uspio okupiti sve hrvatske zastupnike u Bruxellesu.

Podsjeća da je navedenom Rezolucijom od Komisije zatraženo da utvrdi sve moguće načine pružanja pomoći i podrške hrvatskim vlastima u osiguranju pristojnih i sigurnih životnih uvjeta za osobe lišene svojih domova, da još jednom putem Fonda za solidarnost pomogne potresom pogođenim područjima, kao što je to učinila nakon razornog potresa u Zagrebu u ožujku prošle godine.

'U Parlamentu smo za taj prijedlog dobili veliku potporu drugih kolega zastupnika, a nakon toga je Komisija traženu pomoć Hrvatskoj i odobrila. Možemo samo nagađati zašto je od te pomoći do danas iskorišteno manje od jedan posto sredstava, ali to je druga tema', rekao je Flego.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Najbolji dio 2021.

S odličnom turističkom sezonom, Hrvatska se ponovno uspjela pozicionirati kao 'šampion Mediterana'. Kako se po naša zemlja generalno uspjela postaviti u ovoj covid krizi?

'Iz briselske perspektive, ne samo osobne, već i iz razgovora s brojnim kolegama, Hrvatska zaslužuje ogroman plus za način na koji je uspjela odraditi ne samo turističku sezonu, već i sva ona druga pitanja koja su u tom razdoblju zbog pandemije bila ključna, kao što je odlično upravljanje epidemiološkim mjerama i organizacijom prelaska državne granice. Drago mi je da smo napravili ogroman korak prema naprijed i po pitanju ulaska u schengenski prostor i vjerujem da će već u narednoj godini to dati i dodatni vjetar u leđa našem turizmu. Što se tiče onog dijela upravljanja krizom kada su u pitanju sredstva Fonda za oporavak i otpornost, mislim da Hrvatska može i mora bolje iskoristiti priliku koja joj se pruža. Nemojmo zaboraviti da se Europa zadužila kao nikad prije, čak do 2058. godine, i da će za nekoliko godina jedna od ozbiljnih tema biti kako će države članice vratiti taj novac. No to je tema za budućnost, a osnovna ideja ovoga Fonda je s jedne strane reducirati postojeće troškove, te s druge strane, ulaganjem tog novca u industriju, gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu, stvoriti izvor nove vrijednosti, odnosno prihoda', rekao je Flego.

  • +4
Drvna industrija Spačva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Što će za Hrvatsku značiti najavljeni ulazak u Schengen? Flego napominje da je mogućnost kretanja ljudi, dobara, usluga i kapitala bez granica - smisao Europe.

' Prije godinu i pol dana dogodilo se nažalost da su države praktički samovoljno i nekontrolirano počele zatvarati granice. Naravno da je to u Parlamentu bio znak za uzbunu i reagirali smo kako smo jedino mogli, te je u svrhu suzbijanja takvog budućeg ponašanja izmišljena covid potvrda. Da bi omogućila lakše kretanje. Ali pandemija će proći, a ta vrijednost Europe bez granica je trajna. U tom smislu ulazak Hrvatske u Schengen apsolutno je strateška odluka koja će nam otvoriti puni smisao Europe, a posebice ćemo to osjetiti mi koji živimo u pograničnim regijama poput Istre ili Međimurja radi pograničnih radnika, turizma i gospodarstva. Mislim da je to najbolje što nam se može dogoditi u narednoj godini, uz naravno završetak korona krize. Uz puno zdravlja to su dvije stvari koje svima nama definitivno želim u 2022.', poručio je Flego.

Cijeli intervju Glasa Istre s Valterom Flegom pročitajte ovdje.