vremenska prognoza

Vakula upozorava: Stižu pljuskovi, grmljavina, ponegdje i olujno nevrijeme

03.08.2023 u 21:39

Bionic
Reading

Meteorolog Zoran Vakula upozorava na vrijeme koje nam slijedi nekoliko sljedećih dana

Već u noći na petak i tijekom petka sa zapada nam stiže nova promjena vremena - česta i obilna kiša, grmljavina, ponegdje i olujno nevrijeme, tuča, na moru gdjegod i pijavice. I pad temperature zraka, koji će još zamjetniji biti u subotu, tijekom koje također prijete opasne vremenske pojave, donosi HRT.

U petak sa zapada sve češći pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i olujno nevrijeme

Osim oblaka, već u noći na sjeverni Jadran i gorsku Hrvatsku stiže i česta, lokalno obilna kiša, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom. Ponegdje će biti i olujnog nevremena. Jugo će zamijeniti prolazna bura i tramontana. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22 °C, uz more i do 25 °C, a najviša poslijepodnevna od 25 do 28 °C, na otocima i oko 30 °C.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove, srpanj 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL

Toplije, već prijepodne često i vruće, te mnogima neugodno uz umjereno i jako jugo, još i u petak na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje naoblačenje s pljuskovima, grmljavinom, mjestimice i olujnim nevremenom stiže u drugom dijelu dana - najprije na zadarsko područje, zatim i istočnije, u Split i južnije vjerojatno tek navečer, a na jug Hrvatske tijekom noći na subotu. Stoga će u petak na jugu još prevladavati sunčano, vruće i sparno, uz umjereno i jako jugo, uz koje će i noć na petak mnogima biti teška.

I u Podunavlje će pljuskovi s grmljavinom vjerojatno doći tek kasno navečer i u noći na subotu, ali u zapadnijim krajevima istočne Hrvatske nestabilno će biti već poslijepodne. I još u petak razmjerno toplo i vruće, uz temperaturu ujutro najnižu oko 19 °C, poslijepodne najvišu od 30 do 34 °C. U središnjoj Hrvatskoj vrućina će uglavnom izostati, ali ne i pljuskovi s grmljavinom, koji su ponegdje mogući već u noći na petak, a ponajviše će ih biti u petak kasno poslijepodne i navečer. Lokalno opet i olujno nevrijeme.

I dalje nestabilno

Nestabilno će biti i sljedećih dana, također uz mjestimična nevremena, a valja računati i na često obilniju kiša koja će dovesti do porasta vodostaja, posebice u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, poslijepodnevna često i za oko 10 °C u usporedbi s četvrtkom.

I na Jadranu svježije, uz često jake pljuskove s grmljavinom, gotovo sigurno lokalno i pijavice, a moguća je i tuča. Jugo će oslabjeti, najkasnije u subotu na jugu, a ponegdje će prolazno zapuhati bura i tramontana.