podaci nacionalnog stožera

U Hrvatskoj 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

08.08.2020 u 08:18

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

21.51 Kubanske vlasti ponovno su u subotu uvele strogu karantenu u Havani zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, zatvorivši restorane, barove i bazene, obustavivši javni prijevoz i zabranivši pristup plaži.

18.30 Pariške vlasti u subotu su priopćile kako će od ponedjeljka biti obvezno nositi masku za lice na otvorenom u prometnim područjima francuske prijestolnice jer je broj zaraženih koronavirusom porastao.

Odredba se odnosi na osobe starije od 11 godina, stoji u priopćenju pariške prefekture. <<<Cijeli članak>>>

18.16 Njemačka vlada upozorila je građane da ne putuju u dijelove Bugarske i Rumunjske zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom u tim zemljama.

Novo upozorenje, objavljeno na internetu, odnosi se na područja koja su popularna među turistima, uključujući bugarsku Varnu, gdje se nalazi važna zračna luka. Vlada upozorava i da se ne putuje u bugarska mjesta Blagoevgrad i Dobrič.

Kad je riječ o Rumunjskoj, upozorenje se odnosi na okruge Argeš, Bihor, Buzau, Neamt, Ialomita, Mehedinti i Timiš, ali ne i popularne destinacije u Transilvaniji i na Crnom moru. <<<Cijeli članak>>>

18.15 U posljednja 24 sata u Srbiji je službeno još šest osoba preminulo od posljedica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 632, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od posljednjeg presjeka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 8.014 osobe, a registrirano je 255 novooboljelih.

Na respiratorima je 121 pacijent.

16:00 U Karlovcu su dva nova slučaja covida-19, te traje epidemiološka obrada, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije. U toj su županiji od početka epidemije covida-19 oboljele 103 osobe. U karlovačkoj Općoj bolnici je jedan pacijent.

15:45 Epidemiolog Dinko Puntarić rekao je u subotu da od koronavirusa sve češće obolijevaju mladi koji se ne drže epidemioloških mjera osvrćući se na današnji novi slučaj zaraze kod 18-godišnjaka nakon posjete noćnom klubu. >>>Cijeli članak<<<

14:13 U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata zabi­lježen je jedan novi slučaj zaraze COVID­-19 infekcijom. Radi se o mlađoj muškoj osobi iz Župe dubrovačke. S današnjim danom su i tri osobe izliječene: po jedna osoba iz Župe dubrovačke, Metkovića i Kule Norinske. Od početka pandemije su analizirana ukup­no 6744 uzorka.

14:00 U Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od 569 aktivnih slučajeva 120 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Dvije osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe.

13:54 U Međimurju nema novoboljelih od Covid-19 virusa.

13:40 Tijekom posljednja 24 sata obavljeno su 72 testiranja u OB Karlovac i 11 testiranja u OB Ogulin. Dva su pozitivna nalaza na području Karlovačke županije. Obje osobe su iz Karlovca. U tijeku je epidemiološka obrada-

13:29 - Dvije su osobe pozitivne na koronavirus na području Zadarske županije, a riječ je o mlađim muškarcima iz Zadra i Benkovca, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

13:17 U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno 398 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su tijekom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo. >>>Cijeli članak<<<

13:07 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 288 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita sedam, Makarske četiri, Sinja dvije osobe i po jedna iz Imotskog, Baške Vode, Otoka, Prološca i Runovića. Uz 18 novooboljelih pozitivne na Covid infekciju su i dvije osobe s područja grada Zagreba. Od ukupnog broja novooboljelih njih šest su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 epidemiološki obrađuju. 558 osoba nalazi se u samoizolaciji. 15 Covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze četiri osobe stranog državljanstva.

12:59 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom (područje Općine Đurmanec) te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 10.

12:50 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvjestio je javnost kako na području županije od subote više nema aktivnih slučajeva bolesti Covid-19. U samoizolaciji su još tri osobe. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja.

12:49 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od Covid-19. Jedna oboljela osoba je područja grada Novalje i bliski je kontakt ranije oboljele osobe. Druga oboljela osoba je s područja općine Donji Lapac kojoj je po povratku iz Srbije potvrđen virus. Na području grada Novalje potvrđen je jedan slučaj oboljele osobe iz druge županije koja je smještena i koristi izolaciju u privatnom objektu. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

12:40 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima pet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. Na posljednjem testiranju bilo je 38 uzoraka, svi uzorci su negativni.

12:30 Na području Šibensko-kninske županije dvije su novooboljele osobe od Covid-19 infekcije. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji koja se nakon pozitivnog testa vratila kući. Druga oboljela osoba je mlađi muškarac koji trenutno boravi na području Vodica, a epidemiološka obrada je u tijeku.

12:29 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Oboljela je žena srednjih godina, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe te se u vrijeme pojave simptoma nalazila u samoizolaciji. S obzirom na blagu kliničku sliku, liječi se kod kuće. U istom razdoblju su se oporavile dvije nove osobe, jedna osoba otpuštena je iz bolnice, a jedna iz kućne samoizolacije.

12:23 U Njemačkoj od subote na snagu stupa novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja, među kojima nije Hrvatska. >>>Cijeli članak<<<

12:07 U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 829 testiranja potvrdili 14 novih zaraza koronavirusom, a jedna je osoba među zaraženima umrla, objavila je u subotu slovenska vlada na Twitteru.

11:52 U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirana je 41 osoba i svi nalazi su negativni.

11:21 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije do subote, 8. kolovoza do 11:00 sati evidentirana je 261 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o četiri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 37 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 213 osoba, a 11 ih je preminulo.

10:54 Na području Primorsko-goranske županije zabilježen je šestero novozaraženih osoba u protekla 24 sata. Svi su kontakti ranije zaraženih osoba te su, zahvaljujući brzoj reakciji epidemiologa, bili u samoizolaciji. Trenutno je u županiji 11 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih.

10:32 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati u subotu, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (šest osoba iz Vinkovaca, dvije osobe iz Andrijaševaca i po jedna osoba iz Novih Jankovaca, Vrbanje i Županje.

10:21 Pet novih slučajeva koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji.

'Niti u jučerašnjih osam slučajeva, a niti današnjih pet novoboljelih ne govorimo o lokalnoj transmisiji. Sve su to osobe koje su došle iz drugih dijelova zemlje, koje su odmah uspješno izolirane i čiji su kontakti poznati', kazao je za SBplus Damir Mirković, zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

9:51 U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 150, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". U Zavodu je provedeno 327 testiranja na koronavirus te je zabilježeno 12 novih slučajeva. Posljedično tome, za 40 osoba određena je mjera samoizolacije.

Četiri su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, tri osobe su kontakt oboljelih osoba, za jednu je novooboljelu osobu epidemiološka obrada u tijeku, a kod četiri novooboljele osobe moguće je izlaganje u noćnom klubu na godišnjem odmoru u Vodicama, Novalji i Makarskoj. Od navedenih, jedna je osoba strani državljanin. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus. U Gradu Zagrebu trenutno je 150 aktivnih slučajeva i 366 aktivnih samoizolacija, stoji u priopćenju.

9:45 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na Covid-19. Nema novozaraženih. Izliječeno je sedam osoba. Trenutno je 37 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba. U Općoj bolnici Pula, od posljedica osnovne maligne bolesti preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, državljanin Talijanske Republike, 1948. godište.

9:40 U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest osoba je postalo pozitivno na koronavirus, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je testirano 148 uzoraka. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Đakova i Našica. U KBC-u Osijek kao respiracijskom centru cijele Slavonije i Baranje hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih su tri na respiratoru. Jučer je mjera samoizolacije određena za 18 novih kontakata oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a u 19 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

9:37 Deveti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 26 testiranih osoba, svi su bili negativni na korona virus

9:00 Latinska Amerika i Karibi imaju najveći broj umrlih od koronavirusa: najmanje 213.120, zatim dolazi Europa sa 212.660 umrlih, po stanju u petak. U zadnjih sedam dana gotovo se svaki drugi smrtni ishod u svijetu (44 posto) dogodio u Latinskoj Americi. U tom je dijelu svijeta ujedno i najveći broj zaraženih (više od 5,3 milijuna), većinom u Brazilu koji se u petak približio broju od 100.000 umrlih od 2,9 milijuna oboljelih. >>>Cijeli članak<<<

8:55 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, javlja stožer te županije.

8:52 Iz Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu u subotu ujutro je objavljeno da su u protekla 24 sata testirali 416 uzoraka od čega je 115 novozaraženih osoba. Od 115 potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom, iz Sarajeva je 68, Goražda 15, Cazina 6, Bihaća i Kaknja po 3, Travnika 9, Visokog 5, Bugojna i Fojnice po 2 te Gornjeg Vakufa i Donjeg Vakufa po 1. Od posljednica zaraze preminule su tri osobe.

8:48 S početkom školske godine djeca se fizički vraćaju u školske klupe u nekoliko američkih saveznih država, pa i ondje gdje je koronavirus još aktivno prisutan, ali se karantena već morala uvesti nakon pojave bolesti među učenicima.

U Sjedinjenim Državama školske ustanove u načelu počinju s radom tijekom čitavog kolovoza te su nastale podjele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji. Veći gradovi, među kojima Chicago, Houston, Los Angeles i Miami, odlučili su se zasad za virtualnu nastavu. >>>Cijeli članak<<<

7:05 Stanovnici triju okruga u Irskoj ponovo će u karantenu nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, rekao je u petak premijer Micheal Martin izlažući te prve restriktivne mjere što se uvode u Irskoj na lokalnoj razini.

Od ponoći stanovnici Kildarea, Laoisa i Offalyja, oko 368.000 ljudi, ne mogu napustiti te okruge, osim u iznimnom slučaju.

7:00 Crna Gora se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući da je Covid-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata.

"Danima se događa da je broj zaraženih na razini od 15 posto testiranih, što govori da smo došli do granice gdje je prelomni trenutak i da će se epidemija najvjerojatnije početi smirivati. To zavisi samo od našeg ponašanja koje uvjetuje širenje infecije", rekao je Mugoša.

  • +4
JAR koronavirus Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK