obraćanje iz vilniusa

Milanović: Danima se otvoreno laže o proceduri. Morat ću prekinuti tu nepoštenu igru

11.07.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da je supotpisao odluku oko privremenog rješenja za Vojnu sigurnosno-obavještajnu agencije (VSOA) u nadi da će se u mjesec dana postići cjelovit dogovor oko praznih mjesta u Oružanim snagama

"To je postignuto u nadi da se u tih mjesec dana može postići jedan cjelovit dogovor, ne radi se samo o VSOA-i, mislim na sva ona mjesta koja su prazna u oružanom sustavu, koja nisu popunjena", rekao je Milanović novinarima nakon prvog sastanka šefova država i vlada u Vilniusu.

Predsjednik Milanović i premijer Andrej Plenković usuglasili su jučer odluku kojom ovlašćuju djelatnika VSOA-e brigadira Antu Kujundžića za obavljanje nužnih poslova u idućih mjesec dana do imenovanja ravnatelja VSOA-e.

Milanović je rekao da je nepopunjen niz visokih položaja i dužnosti u Oružanim snagama, ali i da se u javnosti već danima "otvoreno laže o proceduri" jer je za 90 posto tih položaja predlagatelj načelnik Glavnog stožera, a ne ministar obrane, kako se može čuti.

"I tko god kaže i prenosi informaciju da je ministar obrane poslao nekakve prijedloge meni, taj laže. Takvu vrstu neznanja ne dopuštam. Ni premijeru, koji o tome očito ne zna puno, neka nauči", poručio je Milanović.

Ministar obrane daje svoju suglasnot na prijedloge načelnika Glavnoga stožera, ali on nije predlagatelj, objasnio je.

"Vrlo je važno da nikakvi ministrovi prijedlozi ne postoje, ministar i njegov šef manipuliraju na takav način", istaknuo je Milanović.

Dodao je i da to nije poštena igra i morat će se prekinuti i to "u okviru ovoga paketa" u razdoblju mjesec dana. Dodao je i da je na tom razdoblju on inzistirao, a nuđeno je šest mjeseci.

Ministar obrane Mario Banožić pozvao je predsjednika Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e, no predsjednik je odgovorio da s Banožićem neće razgovarati jer nisu ista razina.

"Može razgovarati, ako ga za to premijer ovlasti, s mojim savjetnikom", poručio mu je Milanović te dodao da pritom mora objasniti i zašto neke prijedloge načelnika Glavnog stožera drži u ladici, a one koji mu odgovaraju "pušta prema meni".

Objasnio je da na prijedloge načelnika Glavnog stožera najprije suglasnost daje ministar, da bi došli do vrhovnog zapovjedika.

"Na neke da (suglasnost), na neke ne, bez obrazloženja, samo ih stavi u ladicu", rekao je Milanović.

Prozvao je i ministra Gordana Grlića Radmana. “To nije normalan čovjek, nije pri sebi. Morao sam ga isključiti. Prvo kaže da mu je ispod časti biti u mojoj delegaciji, onda pita može li, onda na televiziji prekrši sve norme.”