GLOBALNA PANDEMIJA

U Španjolskoj prvi put u dva mjeseca manje od sto mrtvih u jednom danu, u Francuskoj brojke opet u porastu

17.05.2020 u 20:06

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u nedjelju dvije osobe zaražene novim koronavirusom čime je broj oboljelih porastao na 2226. Broj aktivno zaraženih pao je ispod 200

22:44 Austrija je otvorila granice prema šest susjednih zemalja, a mnogi su se pitali mogu li Hrvati preko Slovenije ili Mađarske ući u Austriju. >>>Cijeli članak<<<

22:20 Guverner države New York Andrew Cuomou nedjelju se testirao na novi koronavirus uživo pred televizijskim kamerama i pozvao je stanovništvo da slijedi njegov primjer.>>>Cijeli članak<<<

20:29 U Španjolskoj je u nedjelju zabilježeno 87 umrlih od koronavirusa u 24 sata, prvi puta manje od 100 u dva mjeseca, dan uoči nastavka ublažavanja mjera karantene koje neće biti primijenjena u Madridu i Barceloni.>>>Cijeli članak<<<

20:04 Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu.>>>Cijeli članak<<<

19.50 Broj preminulih u Francuskoj popeo se na 28.108. U posljednja 24 sata preminule su još 483 osobe..>>>Cijeli članak<<<

18:10 U Italiji potvrđeno novih 145 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom. Ukupno, od početka pandemije, u Italiji je preminulo 31.908 ljudi.

17:52 Broj preminulih od koronavirusa u Velikoj Britaniji popeo se na 34.636. U posljednja 24 sata na 'otoku' je preminulo 170 ljudi.

17:50 Za sada nije zabilježen veći porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u mjestima koja ukidaju restrikcije ali je zabilježen u nekim područjima u kojima su mjere ostale na snazi, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar u nedjelju.>>>Cijeli članak<<<

17:30 Varšavska policija u nedjelju je na televiziji opravdavala svoje postupanje u subotu kada su uhitili 380 osoba na prosvjedu protiv mjera poljske vlade protiv širenja zaraze novim koronavirusom.>>>Cijeli članak<<<

15:12 Prema posljednjim informacijama, u Srbiji su u posljednja 24 sata od koronavirusa preminule još dvije osobe, a novozaraženih je čak 114. Postotak zaraženih i dalje je ispod dva posto - 1,75 - ali i predstavlja značajan skok u odnosu na rezultate od dana prije, javlja Blic.

14:38 Veliki broj Slovenaca smatra da je slovenska vlada trebala još pričekati s proglašenjem kraja epidemije Covida-19, ali se strah od širenja virusa među populacijom ustrajno smanjuje, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija.

U anketi je 38 posto ispitanika ocijenilo da je s objavom kraja epidemije trebalo još malo pričekati, 27 posto ih smatra da je dobro što se Slovenija među prvima odlučila na taj potez te da su s njime zadovoljni, dok se ostali nisu opredijelili o tom pitanju ili su izjavili da im je svejedno.

Riječ je o anketi koju je na uzorku 505 ispitanika za javni RTV servis 15. i 16 svibnja provela agencija Ninamedia koja je takve ankete radila tijekom posljednja dva mjeseca.

14:33 Španjolska je zabilježila najnižu smrtnost od koronavirusa u posljednja dva mjeseca. Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, u posljednja 24 sata od Covida-19 umrlo je 87 osoba, što je pad od 102 dan ranije. Zemlja je potvrdila 231.350 slučajeva virusa i prijavila 27.650 smrti.

14:24 Na Twitteru se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš koji se još jednom pohvalio rezultatima borbe protiv pandemije koronavirusa.

14:21 Broj osoba koje su trenutno aktivno oboljele od koronavirusa je 195.

14::00 Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 2, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2226. Novooboljeli su iz Koprivničko-križevačke i Splitsko-dalmatinske županije, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Do sada je testirano 53877 osoba, od toga 1019 u posljednja 24 sata .Hospitaliziranih ima sedam manje, što znači da je 130 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1936, što je 23 novoozdravljenih u 24 sata. Od toga ih je 728 otpušteno iz bolnice, a doma je ozdravilo 1172 osoba. Ukupano je preminulo 95 osoba.

13:24 U Sloveniji je u zadnja 24 sata otkriven samo jedan novi slučaj infekcije Covidom-19, a slovenska vlada zbog povoljne epidemiološke situacije nastavlja od ponedjeljka s labavljenjem mjera te se omogućava rad svih trgovina, a dijelom i otvaranje turizma. Do sada je, nakon skoro 70 tisuća testiranja, otkriveno 1466 slučajeva zaraze, a s novim smrtnim slučajem u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih među zaraženima iznosi 104, objavljeno je u nedjelju. >>>Cijeli članak<<<

12:45 U proteklih 24 sata nema nijednog novog bolesnika u Gradu Zagrebu. Kroz trijažne ambulante prošlo je 27 ljudi, a samoizolacija je odrđenea jednoj osobi. Na testiranje je upućeno njih četvero, kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, prenosi Večernji.hr. Broj oporavljenih je isti kao i jučer. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je uvođenje koronadodatka za one koji su za vrijeme epidemije bili na prvoj crti bojišice u borbi protiv ovog virusa.

12:37 Kina je u nedjelju izvijestila o pet novih slučajeva koronavirusa, što je nešto manje nego dan ranije, kada ih je zabilježeno osam, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog vala zaraze Covidom-19 i dalje velika.

Dva od pet novih slučajeva su takozvane uvezene infekcije, dok su tri slučaja vezana uz lokalnu transmisiju u sjeveroistočnom kineskom gradu Jilinu. Broj potvrđenih slučajeva zaraze u kopnenom Kini sada je 82.947, dok su umrle 4.634 osobe koje su bile zaražene koronavirusom.

Lokalni prijenos zaraze u Jilinu zbio se u dijelu grada koji su kineski dužnosnici označili visokorizičnim područjem za Covid-19 te su uvedene pojačane mjere koje uključuju dopuštenje samo jednoj osobi iz domaćinstva da tijekom dana izlazi vani i obavlja potrebnu opskrbu. Zdravstveni savjetnik kineske vlade Zhong Nanshan kazao je u subotu za CNN da je opasnost od drugog vala zaraze koronavirusom i dalje velika.

12:28 Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od petka su negativni, a 34 uzorka uzetih u subotu su u obradi. Ukupno je 118 zaraženih, 90 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2654 uzorka.

12:20 Broj slučajeva zaraze koronavirusom u nedjelju je u Latinskoj Americi i na Karibima prešao prag od pola milijuna ljudi, a u regiji je od posljedica Covida-19 dosad umrlo 28.463 ljudi, pokazuju službeni podaci.

Od 501.563 zaraženih gotovo ih polovina živi u Brazilu, zemlji koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa. >>>Cijeli članak<<<

12:13 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 258 obrađenih testova sa područja županije jedna je novooboljela osoba koja se nalazila u samoizolaciji i to iz mjetsa Otok. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno je 418 osoba. 36 osoba je hospitalizirano. 39 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. Sedam osoba je na respiratoru i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije i tri iz Šibensko-kninske županije. Dvije osobe se nalaze u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

12:04 13 županija danas je bez novozaraženih od koronavirusa: Zadarska, Šibensko-kninska, Karlovačka, Istarska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska, Međimurska i Zagrebačka županija.

11:02 Novoobljelih danas nema ni u Primorsko-goranskoj ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

10:57 Na području Osječko-baranjske županije nastavljaju se pozitivna kretanja u vezi koronavirusa; nema novooboljelih, još jedna osoba je izliječena, smanjuje se broj osoba u samoizolaciji.

10:40 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a jedina osoba čiji je nalaz bio pozitivan je ona o kojoj je nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio u subotu, javlja KAportal.hr.

'Riječ je o mlađoj osobi, a ponavljamo da je riječ o kontaktu već oboljele osobe što znači da nije riječ o lokalnoj transmisiji', kazali su u Stožeru.

10:11 Na području Krapinsko–zagorske županije već 19 dana uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 120, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 18. U protekla 24 sata testirano je 80 uzoraka, od kojih je 78 negativno, dok se za još dva čekaju rezultati nalaza. Dosad je testiran ukupno 2.491 uzorak. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 16 osoba.

9:55 Prema informacijama Stožera civilne zaštite Zadarske županije nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa u toj županiji.

9:37 U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata ispitana su 92 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus.

9:12 Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je "korona-free", poručili su iz županijskog stožera. Tijekom subote je testirano šest osoba na koronavirus ii svi su negativni. Prošla su već 32 dana kako u toj županiji nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom.

  • +63
Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera nakon popuštanja mjera zaštite od koronavirusa. Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

8:30 Petnaesti dan zaredom, na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. U posljednja 24 sata, testirano je 19 uzoraka i svi su bili negativni. Ukupno je do sada, s područja županije, testirano 939 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba oboljelo od korona virusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19

7:50 Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u subotu način na koji njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump upravlja koronakrizom u zemlji.

"Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju šta rade", rekao je Obama u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije. Neki od njih ni ne prave se da znaju, istaknuo je. >>>Cijeli članak<<<

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: MOHAMED HOSSAM

7:45 Brazil je po brojkama oboljelih od koronavirusa u subotu premašio Španjolsku i Italiju, koja je bila žarište pandemije, te postao četvrta zemlja na svijetu po broju zaraženih, pokazuju službeni podaci.

Brazilsko ministarstvo zdravstva bilježi u subotu 14.919 novih slučajeva u 24 sata, odnosno ukupno 233.142, iza SAD-a, Rusije i Velike Britanije.

Novih smrtnih slučajeva je 816 odnosno ukupno 15.662. >>>Cijeli članak<<<

7:30 Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se u subotu prvi puta nakon početka popuštanja nacionalne karantene koja je počela polovicom ožujka zbog epidemije koronavirusa.

Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su šetali po Engleskoj promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu.