ministar Zdravstva

Beroš o AstraZeneci: Poruka je vrlo jasna, nema dokaza za obustavu cijepljenja, nuspojave su minorne

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 15:41
  • Objavljeno 08.04.2021 u 12:00
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uoči sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o epidemiološkoj situaciji i o tome kako se treba nastaviti cijepiti AstraZenecom

Beroš je ponovio tezu da se cijepljenjem AstraZenecom postižu koristi koje nadmašuju rizike. 'Opisani incidenti s trombozom postoje kod određenih pacijenata, ali nema dokaza protiv AstraZenece', rekao je.

Beroš je bio na sastanaku s ministrima zdravstva na razini EU-a oko tog cjepiva. 'Potrebno je koordinirati djelovanje i izbjeći poruke koje zbunjuju javnost koja je dovoljno istraumatizirana samim postojanjem virusa. Poruka je više nego jasna', rekao je.

'Većina zemalja u ovom trenutku bez ograničanje koristi AstraZenecu. Postoje zemlje koje imaju restkricije za stariju populaciju poput Francuske i Belgije', rekao je i dodao:

'Svi prate situaciju s nuspojavama i svaki sumnjivi slučaj će se evaluirati. Zaključak je, većina zemalja cijepi AstraZenecom, nema utemeljenja za prestanak cijepljenja'.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/PIXSELL

Rekao je da u Hrvatskoj trenutačno ima najviše Pfizerovog cjepiva, kojeg je najviše i naručeno. 'Između 25 i 30 posto ljudi odbija cijepljenje AstraZenecom, no postoje i područja u Hrvatskoj gdje to nije problem. Svjesni smo odbijanja AstraZenece i razmišljamo kako to riješiti', rekao je.

Na pitanje hoće li se komunicirati s građanima i krenuti s kampanjom kako bi se vratilo povjerenje u AstraZenecu, rekao je: 'Naravno. Potpuno je jasno da će se kampanja sad aktualizirati, kad budemo ulazili u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.'

'Mislim da moramo biti fleksibilni i zaštititi našu populaciju na najbolji mogući način. Naše je komunicirati i prilagođavati se. Ako stariji odbiju, naše je prilagoditi se tome', dodao je Beroš.

Upitan oko nestaštice lijekova u bolnicama, kazao je: 'Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema, ravnatelji mi ističu probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema', zaključio je Beroš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!