pronađena veza s ugrušcima

U Španjolskoj AstraZeneca samo za starije od 60 godina, a ovako stvari stoje u ostalim zemljama

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 08:27
  • Objavljeno 08.04.2021 u 06:39
tportal

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Španjolsko ministarstvo zdravlja u srijedu je odlučilo cjepivom protiv koronavirusa AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 60 godina

Tako je odlučeno nakon što su europski i britanski regulatori pronašli potencijalnu vezu između cijepljenja AstraZenecom i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu.

"Cjepivo AstraZeneca primjenjivat će se samo za osobe starije od 60 godina, iako u Europskoj uniji postoje različita mišljenja", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias na konferenciji za novinare nakon sastanka regionalnih šefova zdravstva.

Ministri zdravstva članica Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv covida-19, unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka.

Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike.

Podsjetimo, zemlje EU-a preporučile su različite dobne granice za cijepljenje AstraZenecom, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

Njemačka je ograničila uporabu cjepiva AstraZeneca za osobe starije od 60 godina i visoko prioritetne skupine, a državna komisija za cjepiva preporučila je da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenece trebaju dobiti drugu dozu nekog drugog cjepiva.

Francuska i Belgija rekle su da se cjepivo AstraZenece smije davati samo osobama starijim od 55 godina.

U Finskoj se ono daje samo osobama starijim od 65 godina.

Italija je u srijedu preporučila da se cjepivom AstraZenece cijepe samo stariji od 60 godina.

Ostale zemlje EU trenutno nemaju ograničenja na cjepivo AstraZenece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!