JOŠ JEDAN SMRTNO STRADAO

Užas u Ukrajnini: Policija razbila barikade, jedan prosvjednik ubijen

22.01.2014 u 08:49

  • +43

Nemiri u Kijevu

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Ukrajinske snage sigurnosti jutros su razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, poslije čega su izbili sukobi, a aktivisti tvrde da jedna osoba ubijena, a druga je smrtno stradala kada je pala s vrha svečanog ulaza nogometnog stadiona Dinamo Kijev

Policija je u ranim jutarnjim satima krenula razbijati barikade i hapsiti prosvjednike, zbog čega su izbili novi sukobi.

Prosvjednici su bacali kamenje i molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi agencija Interfaks dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

Istovremeno, medicinska služba ukrajinskog prosvjednog pokreta u Kijevu priopćila je da je jedan demonstrant, na kojeg je policija pucala iz snajpera, preminuo, prenijela je agencija AFP. Ta služba je dodala da je još jedna osoba poginula kada je pala s vrha svečanog ulaza nogometnog stadiona Dinamo Kijev.

Kako izvještava Russia Today, hitna medicinska pomoć pristiže na mjesto sukoba, a policija preko razglasa poziva prosvjednike da se raziđu i da se ne sukobljavaju sa snagama sigurnosti.

Policijska akcija uslijedila je dan nakon što je u Ukrajini na snagu stupio kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih prosvjeda.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i pozornica, što je bila karakteristika najnovijeg vala prosvjeda. Onima koji osiguravaju opremu za mitinge prijeti zatvorska ili novčana kazna. Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za 'masovno kršenje' javnog reda.

Od ponedjeljka je u sukobima prosvjednika i policije u Kijevu ozlijeđeno više od 200 osoba na obje strane.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov jučer je upozorio da vlasti neće imati drugog izbora nego upotrijebiti silu ako 'provokatori' ne prestanu da poticati sukobe.

'Ako provokatori ne prestanu, vlasti neće imati drugog izbora doli upotrebe silu predviđene zakonom kako bi omogućili sigurnost našeg naroda', rekao je on za ruski državni informativni kanal Vesti 24.

Lider opozicije Vitalij Kličko jučer je naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditirana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta. On je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Vlada je formirala specijalno povjerenstvo čiji je zadatak razrješenje, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od prosvjednika prekid 'masovnih nereda', označivši ih kao zločin protiv države.

Od kraja studenog 2013. oporbeni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum s EU-om i zaokreta prema Rusiji.