OSTAVLJENA U 'CEKERU'

Užareni telefoni u Osijeku, svi žele posvojiti bebu Zvjezdanu

10.07.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Užarile su se telefonske žice osječkog Centra za socijalnu skrb. Zovu svi koji bi se ubuduće brinuli o malenoj Zvjezdani, rođenoj osam tjedana prije termina i ostavljenoj samo sat vremena nakon dolaska na svijet u platnenom zamrljanom 'cekeru' na hladnom podu ulaza u Dom zdravlja u naselju Jug 2

'Svake dvije minute netko zove. Interes je jako velik. Raspituju se oni upisani u Registar posvojitelja kojih je oko 700, ali i oni koji nisu u njemu. Samo danas primila sam preko 30 poziva, a i dan ranije bilo ih je najmanje toliko', kaže Zorica Wild, voditeljica Odjela obiteljskopravne zaštite u Centru za socijalnu skrb Osijek za Večernji list. Slučaj koji je u utorak ujutro šokirao Osječane, a malenu curicu doveo u središte pažnje, socijalni radnici na ovom području nisu zabilježili posljednjih 30 godina.


'Događalo se da majka rodi dijete i ostavi ga u bolnici, ali ovakvog slučaja se ne sjećam. Prije više od 30 godina znalo se dogoditi da dijete ostave ispred doma za djecu', kaže. Kada završi liječenje male Zvjezdane, koja je nakon pronalaska kolima hitne pomoći prevezena na Odjel za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Osijek, trebala bi u ruke privremenih udomitelja koji će joj ishoditi potrebne osobne dokumente. Novih informacija o stanju nedonoščeta smještenog u inkubator, kako su potvrdili u KBC-u, nema.

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi uputili su samo apel da se 'u najbližu policijsku postaju ili policijsku upravu ili na broj telefona 192 jave svjedoci očevici s korisnim informacijama' kako bi se utvrdio identitet osobe koja je ostavila novorođenče.