'USKRŠNJI DORUČAK' U VUKOVARU

'Uz optimizam proizvođača tradicijskih proizvoda, raste i odaziv potencijalnih kupaca'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2019 12:28
  • Objavljeno 15.04.2019 u 12:28
Uskrsni doručak / Ilustrativna fotografija

Uskrsni doručak / Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U vukovarskoj palači "Srijem" u ponedjeljak je održan "Uskrsni doručak" na kojemu su, u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Agro-klastera, predstavljeni tradicijski proizvodi te županije kao potpora proizvodnji i okupljanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG ) te plasiranju njihovih proizvoda.

Župan Božo Galić kazao je kako županija ovu manifestaciju, na kojoj se predstavilo desetak OPG-ova s uglavnom tradicionalnim proizvodima koji se redovito nalaze na blagdanskom uskrsnom stolu, već drugu godinu organizira upravo kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima u njihovu okupljanju i plasiranju proizvoda.

Istaknuo je i stalna nastojanja da se s istočnoslavonskim proizvođačima, koji raspolažu sa sve kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima od kojih neki zadovoljavaju i potrebne količine proizvoda, povežu i oni iz jadranskih županija.

Galić je najavio kako upravo kreće natječaj za izgradnju Agro-centra u Cerni u kojemu će, uz skladišne kapacitete u prvoj fazi, biti smješteni i sortirnica, pakirnica i hladnjača, što će pridonijeti kvaliteti, kvantiteti i konkurentnosti ovdašnjih proizvoda.

S Agro-klasterom surađuje oko 150 OPG-ova s oko 160 artikala

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar rekao je kako su u ovih godinu dana od pokretanja i intenziviranja aktivnosti klastera ostvareni brojni ciljevi - okupljeno je i organizirano 50-tak poljoprivrednih proizvođača u šest granskih klastera, a s Agro-klasterom suradnju je ostvarilo oko 150 OPG-ova koji tržištu nude oko 160 artikala.

Gradska tržnica Vukovar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

"Otvorena je komunikacija s hotelijerima, ugostiteljima, trgovcima, kao i poduzećima, a ozbiljno se razgovara s potencijalnim kupcima, hotelima i restoranima u jadranskim županijama o plasmanu vukovarsko-srijemskih proizvoda“, rekao je Podolar.

Upozorio je kako određeni problem predstavlja kontinuirano osiguravanje proizvoda, no u proizvodnji svježeg i suhog mesa, kao i sireva, vina i meda kontinuitet, količina, kvaliteta te konkurentnost nisu nikakav problem. Svakako potrebnim smatra proizvodnju dostatnih količina artikala, kako bi razgovori o plasmanu na Jadran i povezivanju zelene i plave Hrvatske bili olakšani i konkretizirani.

Agro-centar i jaja iz slobodnog uzgoja kao motor razvoja poljoprivredne proizvodnje

Velika su očekivanja od budućega Agro-centra, inače županijskog projekta, ali i od projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, što bi mogli biti svojevrsni motori daljnjeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

I pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić istaknuo je da pozitivno ozračje među poljoprivrednim proizvođačima raste, a mnogi su od njih prepoznali mogućnosti organiziranja boljih tržnih lanaca i kratkih tržnih lanaca gdje su proizvođači sigurniji i dohodovniji.

"Brendiranje i snaženje vukovarsko-srijemskih proizvoda daje prve rezultate, odaziv potencijalnih kupaca izvan prostora Slavonije je sve veći i to je jako dobro", zaključio je Matić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!