PREMIJER O KRIMINALU U POREZNOJ

Uz Linićev iskaz, Milanović traži i 'vrlo, vrlo jake' dokaze

29.04.2014 u 13:36

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović komentirao je u utorak slučaj ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Za sada ga zadovoljava očitovanje ministra financija Slavka Linića koji vjeruje svojoj pomoćnici te kaže da će protiv nje biti potrebi vrlo uvjerljivi dokazi. Poručio je da je Državno odvjetništvo ovi m predmetom otvorilo jedno zaboravljeno pitanje...

Premijer Zoran Milanović prebacio je lopticu na bivšu vlast koja im je ostavila 51 milijardu poreznih potraživanja: 'Bilo je najvažnije očitovanje ministra financija, trebat će se tu priložiti vrlo, vrlo jake i uvjerljive dokaze, ali bih htio reći da je DORH ovim predmetom otvorio jedno pitanje koje smo možda i zaboravili i ja to pozdravljam kao predsjednik Vlade.'

Milanović se pita što je DORH radio za vrijeme dok se dug gomilao, zašto se nitko time nije bavio kao sada Nadom Čavlović Smiljanec.

'Tko je dopuštao tadašnjoj vlasti i administraciji da se na poreznim dugovima nakupljaju milijuni, milijuni kamata, tko je namjerno propuštao u korist države ovršiti te predmete? Mi smo dolaskom u Banske dvore možda pogriješili što smo prešli preko toga. Mogli smo naprosto blokirati stotine firmi, nasilno se naplatiti i tražiti odgovornost činovnika, poreznika, ali bogami i političara koji sada sjede s one strane Markova trga', kazao je premijer.


Pita se znači li to da je netko štitio 'dužnike ili je kalkulirao'. 'Ja neću nikoga ovdje braniti, ali ću postaviti pitanje što je s onima koji su odgovorni za milijarde nenaplaćenih dugova?' zaključio je.

Novinari su ga tražili da povuče paralelu između ovog i slučaja Branka Šegona, koji je morao otići i bez kaznene prijave.

'Upravo to i je paralela, u onom slučaju je bilo savršeno sve jasno. Bilo je jedino pitanje etičkog standarda: je li to dopušteno ili nije. Znalo se što se dogodilo. Smatrao sam da to nije dopustivo i nažalost sam se morao umiješati i ja. Netko je s pozicije vlasti došao do kredita koji mu u tom trenutku nije pripadao. Ovdje nije ništa jasno', ocijenio je Milanović.

Premijer je podsjetio na to da, osim Porezne uprave, postoji čitav niz slučajeva gdje država nije htjela naplatiti dugove.

'Sad vidimo da se to želi istraživati. Ja tome niti hoću, niti mogu stajati na putu, ali priča je puno šira. Priča će potegnuti odgovornost stotina poreznika i njihovih političkih patrona. Možda ljudi na osnovnoj razini nisu radili bez nečijeg naloga, ali, gledajte, porezni službenik na kraju dana ne može postupati ni po čijem usmenom nalogu. Provedi, a ako te netko pritišće, prijavi i onda ću ti vjerovati', poručio je Milanović.

Podsjetimo, nakon što je u medije procurila kaznena prijava protiv šefice Porezne uprave u kojoj je se navodno tereti za kazneno djelo trgovanja utjecajem, premijer Zoran Milanović od Ministarstva financija zatražio je detaljno izvješće o svim poreznim dugovima i dužnicima koji su zatečeni na dan kad je Kukuriku koalicija preuzela vlast. Taj je dug, prema podacima Ministarstva financija, iznosio 51 milijardu kuna.

A Ministarstvo financija u nedjelju je na svojoj internetskoj stranici objavilo kronologiju događaja vezanih uz poreznu aferu pogodovanja osječkom tajkunu Željku Bilošu, dokumentiranu izvješćima unutarnjih kontrola Ministarstva financija i izjavom bivše pročelnice Područnog ureda Osijek Ružice Kovačević. U izjavi datiranoj 22. studenog 2013., bivša pročelnica koja je u ožujku uhićena pod sumnjom da je stopirala ovrhu nad Biloševim OLT-om, navela je kako ju je osobno nazvala šefica Nada Čavlović Smiljanec kako bi je upozorila da dužnik mora što prije dostaviti bankovnu garanciju da će dobiti kredit za otplatu glavnice, a ako je ne dostavi, da nema ništa od reprograma duga.

Kad je posrijedi OLT, sredinom ožujka Porezna uprava, najveći vjerovnik OLT-a sa 29 milijuna kuna potraživanja za neplaćene poreze i doprinose, odbila je predstečajnu nagodbu s tim jedinim hrvatskim proizvođačem poljoprivrednih priključaka i alata poslavši ga tako u stečaj. Zastupnik Ministarstva financija na ogorčenje predsjednika uprave OLT-a Ante Ćerluke na stečajnom je vijeću pokazao odluku svojih pretpostavljenih i podigao ruku – protiv predstečajne nagodbe. Ostale vjerovnike nije se ni pitalo, jer potraživanja Ministarstva čine približno 95 posto ukupnih dugovanja OLT-a, koja iznose oko 32 milijuna kuna. Naime, izvanredna kontrola Ministarstva financija utvrdila je, kako je ranije pisao tportal.hr, da je OLT u blokadi godinu i pol dana, da radi na crno te da postoji sumnja u kriminal, o čemu su dobili prijavu. Istodobno, po dokumente je dolazio i USKOK.