na mirogoju

[FOTO] Uz Dan neovisnosti vijenci visokih državnih izaslanstava za poginule branitelje

08.10.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Zagrebu na Dan neovisnosti predvodio državni vrh u odavanju počasti poginulima za domovinu polaganjem vijenaca na Mirogoju te se tom prigodom prisjetio proglašenja neovisnosti prije 27 godina.

"Danas, na Dan neovisnosti prisjećamo se vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom, samo dan nakon raketiranja Banskih dvora od strane agresorske JNA", podsjetio je premijer Plenković nakon polaganja vijenaca te istaknuo kako je riječ o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključnom preduvjetu za međunarodno priznanje Hrvatske koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije.

"To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvoga predsjednika Franje Tuđmana i uz potporu cijeloga hrvatskoga naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvaren je ključni cilj slobodne samostalne i neovisne države", istaknuo je Plenković.

Taj cilj, dodao je, nastavljamo i danas, skoro 30-ak godina kasnije, ovoga puta čvrsto ukorijenjeni u u europski i u transatlantski kontekst.

"Naravno da puno toga još treba napraviti i u toj zadaći ćemo biti ustrajni u vremenu koje je pred nama", poručio je premijer koji je predvodio Vladino izaslanstvo u kojemu su bili i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomo Medved te Nina Obuljen Koržinek.

Zajednički vijenci predsjednice Republike, premijera i predsjednika Sabora položeni su kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

  • +13
Vlada RH na Mirogoju položila vijence Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U programu obilježavanja 27. obljetnice neovisnosti RH, saborsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji se također prisjetio povijesnog događaja 8. listopada 1991. koji je otvorio put ka međunarodnom priznanju Hrvatske.

"To je dan kada smo jasno rekli da više nismo dio Jugoslavije i da Hrvatska kreće na svoj put kao samostalna država", rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca.