EVO ŠTO JE NOVO

Uvodi se red u 20-godišnji kaos: Mijenja se Zakon o najmu stanova

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2018 21:43
  • Objavljeno 07.02.2018 u 21:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak bit će među ostalim prijedlog izmjena Zakona o najmu stanova, koji je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i kojim se, ističu u Ministarstvu, problem star 20 godina rješava pravično, postižući ravnotežu između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca, te se ispunjavaju obveze iz spora pred Europskim sudom za ljudska prava

'Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Zaštićeni podstanari pet godina zadržavaju status zaštićenog najmoprimca i nakon toga, još pet godina dobivaju državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine', kažu Hini u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

U Ministarstvu navode kako su glavne zamjerke Europskog suda za ljudska prava neograničeno trajanje ugovora o najmu, uslijed čega odnos najma može trajati 'kroz dvije, ponekad čak i tri generacije'; nepostojanje odgovarajućih procesnih jamstava putem kojih bi vlasnici stanova (najmodavci) mogli ostvariti zaštitu vlastitih interesa, odnosno koja bi omogućila postizanje ravnoteže između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca te niska najamnina, čiji je iznos u očitom nerazmjeru s visinom tržišne najamnine.

Predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova, doznaje se u Ministarstvu, uređuje se postupno povećanje iznosa zaštićene najamnine u razdoblju od pet godina od stupanja zakona na snagu. Nakon tih pet godina prestaje status zaštićenih najmoprimaca. 'Dakle, najmoprimcima će se u razdoblju od pet godina postupno povećavati iznos najamnine, što i dalje nije u visini s tržišnom', ističu u Ministarstvu.

  • +17
  • +14

Vlada RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Propisuje se pravo na subvenciju slobodno ugovorene najamnine najmoprimcima i zaštićenim podstanarima čiji je neto dohodak po članu domaćinstva manji ili jednak od polovine prosječne plaće u Hrvatskoj za proteklu godinu.

Uređuje se i obveza plaćanja razlike između slobodno ugovorene najamnine i zaštićene najamnine za korisnike stanova temeljem propisa o pravima hrvatskih branitelja i primatelja stalne socijalne pomoći.

'Dakle, država će se pobrinuti za socijalne slučajeve i nitko neće ostati na cesti. Ostalima će se još pet godina subvencionirati najam drugog stana', naglašavaju u Ministarstvu i kažu kako je to 'kompromisno rješenje: vlasnici dobivaju svoje nekretnine, a podstanari ne izlaze bez ičega'.

Predloženi zakon predviđa pravna zaštitu najmodavca i zaštićenog najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana.

Ministarstvo graditeljstva navodi da će se predloženim zakonom otkloniti nedostaci postojećeg zakonodavstva kako je to u presudi Statileo protiv Republike Hrvatske utvrdio Europski sud za ljudska prava i otkloniti potencijalne posljedice za RH zbog ne provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava.

Riječ je o presudi iz 2014. godine koji je Sergej Statileo podnio protiv Hrvatske Sudu na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda za povredu vlasničkih prava zbog nemogućnost da naplati odgovarajuću najamninu. Sud je odlučio da mu Hrvatska treba isplatiti 10.550 eura.

Nakon te presude određeni broj vlasnika stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci podnio je i tužbene zahtjeve za financijskom naknadom pred hrvatskim sudovima, kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!