strah od koronavirusa

Hrvatska uvela zdravstveni nadzor za putnike sa sjevera Italije, ministar naložio: Otvarajte karantene gdje god možete

24.02.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Za sve putnike koji dolaze iz sjevernih talijanskih regija Hrvatska je uvela zdravstveni nadzor, čime je podignut stupanj pripravnosti zbog opasnosti od koronavirusa

Mjere su još veće za ljude koji dolaze, odnosno koji su boravili u zadnje vrijeme ili bili u kontaktu s nekim iz talijanskih regija pogođenih koronavirusom, njih će Hrvatska stavljati u karantenu. Kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš za Večernji.hr, zatražio je od svih županijskih centara informaciju gdje mogu organizirati karantene.

Tako će u Rijeci karantena biti formirana u Crvenom križu, a upravo je taj grad na udaru kritika zbog organizacije međunarodnog karnevala na kojemu je sudjelovao i niz građana Italije.

Ministar Beroš podsjeća da je situacija u Italiji eskalirala nakon što su eventualni posjetitelji već bili u Rijeci jer ih je većina došla u Hrvatsku u petak. Pripreme za karantenu su i u Zadru, a iste mjere uvela je i Rumunjska.

Hrvatski krizni stožer ima novi sastanak na temu koronavirusa danas ujutro. Putnici koji dolaze iz žarišta koronavirusa ili koji su nedavno boravili ili bili u kontaktu s osobama s tog područja na granici će biti ispitani te dobiti rješenje o zdravstvenom nadzoru ako nemaju simptome. Svaki dan boravka u RH moraju se javiti nadležnom epidemiologu da se zna njihovo zdravstveno stanje i na vrijeme uoči ako su razvili neke simptome. U tom slučaju ide testiranje na koronavirus.