ZAKON O SPORTU PRED VRATIMA

Ustavni sud pobio tvrdnje HNS-a! Posljedice bi mogle biti gadne

28.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Utorak 9. veljače, po svim prilikama, predstavljat će veliku prekretnicu u načinu funkcioniranja hrvatskog sporta, a posebno nogometa: Na taj dan, naime, stupa na snagu novi Zakon o sportu, a zbog šestomjesečnog neodgovornog ponašanja Hrvatskog nogometnog saveza prijeti realna opasnost da cijeli nogomet ostane bez desetaka milijuna kuna javnog novca

Izmjene ovog zakona usvojene su koncem ljeta prošle godine i HNS je tada dobio rok od šest mjeseci u kojemu se mora potpuno reorganizirati, od dna prema vrhu, no do danas to nije učinjeno. Sankcije su jasne: zabranjuje se bilo kakav transfer novca od države, županije, gradova i općina, a onima koji to prekrše prijete kazne po nekoliko različitih zakona.

Proteklih mjeseci Hrvatski nogometni savez žestoko se opirao promjenama: najprije je navodno podnio zahtjev Ustavnom sudu da ispita ustavnost ovog zakona, no nakon afere u kojoj je otkrivena komunikacija sutkinje Slavice Banić s bliskim prijateljem Zdravka Mamića i sumnje u pokušaj dogovora oko ovog predmeta zahtjev je - opet, navodno - povučen. Ovog ponedjeljka, samo dva tjedna uoči 'dana D', HNS je službeno objavio da je ipak podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu, no to se zasad nije pokazalo točnim.

'Ustavni sud do ovog trenutka nije zaprimio prijedlog Hrvatskog nogometnog saveza za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu s Ustavom Republike Hrvatske', decidiran je odgovor koji je tportal dobio iz Ustavnog suda.

To može značiti samo jedno: Zakon o sportu će se definitivno morati provoditi od 9. veljače. Čak i da HNS idućih dana zbilja dostavi svoj zahtjev za ocjenom ustavnosti, potpuno je nevjerojatno to da će Ustavni sud odlučiti o njemu u tako kratkom roku: potrebno je odrediti suca izvjestitelja, proučiti slučaj i staviti ga u rad, za što u prosjeku treba oko godinu dana. HNS teoretski može zatražiti privremenu mjeru obustave zakona do konačne odluke, no i to je u sferi gotovo nemogućeg - u novijoj povijesti ovaj sud se odlučio na takav korak tek jednom, u slučaju Obiteljskog zakona, dok je u slučaju švicarskog franka odbio zahtjev banaka. I u jednom i u drugom predmetu od zahtjeva do odluke o privremenoj mjeri prošlo je dva do tri mjeseca.

Većini ustavnih sudaca mandati istječu za nekoliko mjeseci, a uzevši u obzir i hipoteku neugodnog skandala sa Zdravkom Mamićem, pitanje je jesu li spremni napraviti zvučni presedan zbog - sporta.

Hrvatski nogometni savez koncem ljeta objavio je da će u svakom slučaju provoditi zakon, no jasno je zašto ga u međuvremenu svim silama pokušava opstruirati: njime se, naime, remeti ustaljeni odnos snaga i ugrožava arhitektura moći koja već godinama održava na vlasti jednu skupinu ljudi. Umjesto delegatskog sustava, od 9. veljače propisano je da u skupštinama županijskih saveza svi klubovi budu zastupljeni razmjerno svojoj snazi - oni u najnižem rangu imaju jedan glas, klubovi u višem rangu dvostruko, i tako sve do prvoligaša koji imaju najveći utjecaj.

Slično je i u skupštini samog HNS-a, u kojoj bi trebala sjediti po dva predstavnika svakog kluba iz prve lige i po jedan predstavnik svake županije. Drugim riječima, svi klubovi moraju biti zastupljeni, a najveću moć imali bi nositelji kvalitete. HNS je dosad naglašavao da ovo narušava njihovu autonomiju, no činjenica je da je ovaj savez jedini ovlašten organizirati nogometna natjecanja i da je službeno proglašen i tijelom javne vlasti, pa je država ovlaštena propisati njegov unutrašnji ustroj.

Drugi bitan aspekt Zakona o sportu propisuje da su svi sportski savezi, udruge i klubovi dužni objavljivati detaljne financijske izvještaje s bilješkama, pa bi njihovo financiranje konačno trebalo postati transparentno. Time bi se izbjegle situacije poput one da HNS u svom općenitom izvješću navede da je naplatio 65 milijuna kuna 'prihoda budućih razdoblja' ili da je potrošio 40 milijuna kuna na intelektualne usluge i 12 milijuna na donacije, a da nije navedeno o čemu konkretnom se radi.

Treći aspekt pak propisuje da se osobama osuđenim za prekršaje u sportu i na sportskim natjecanjima zabranjuje djelovanje u sportu na rok od tri godine; HNS je pokušao prikazati to pravim razlogom donošenja Zakona o sportu i da je on ciljan samo na Zdravka Mamića, no već pri njegovom donošenju obrazloženo je da se neće primjenjivati retroaktivno, nego samo za buduće prekršaje.

Hrvatski nogometni savez do današnjeg dana nije poštovao zakon ni u jednoj županiji, a kamoli da je rekonstruirao svoju skupštinu i vrlo je izvjesno da to neće napraviti u iduća dva tjedna, pa po svemu sudeći slijede sankcije. Po nedavnom istraživanju portala nogometplus, iz javno dostupnih izvora vidljivo je da je naš nogometni savez na svim razinama u tri godine primio gotovo 30 milijuna kuna, a nekim županijskim savezima javni novac predstavlja i do 80 posto prihoda. Nakon 9. veljače bilo kakav transfer predstavljat će prekršaj koji će se kažnjavati po Zakonu o sportu (od 30 do 100 tisuća kuna), ali odgovorni će biti i čelnici općina, gradova i županija jer im Zakon o proračunu zabranjuje protuzakonito trošenje sredstava.

Prevedeno, bezakonje iz HNS-a proširilo bi se na sve strane.

Razvoj događaja svakako će biti zanimljivo pratiti s obzirom na to da je uoči izbora Tomislav Karamarko degradirao HDZ-ovce koji sjede i u Hrvatskom nogometnom savezu, navodno jer su mu odbili poslušnost prilikom imenovanja izbornika reprezentacije, ali i da je u pregovorima o sastavljanju Vlade Most inzistirao na sređivanju stanja u nogometu. Idućih dana očekuje se imenovanje pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta zaduženog samo za sport, a po neslužbenim informacijama, HDZ će na to mjesto postaviti košarkaša Dina Rađu.