KAO DA NIŠTA BILO NIJE

Usprkos kritikama BP otvara novu bušotinu

24.07.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Britanska naftna tvrtka British Petroleum (BP) za nekoliko će tjedana početi bušiti naftu u vodama uz obale Libije, objavio je u subotu glasnogovornik tvrtke

'Bušenje će početi za nekoliko tjedana', rekao je David Nicholas potvrđujući pisanje Financial Timesa.

Vjeruje se da to naftno polje sadrži velike količine sirove nafte i više od 850 milijuna prostornih metara prirodnog plina. BP namjerava početi s crpljenjem u idućih šest mjeseci.

Kompanija odbacuje kritike na račun nove operacije, vezane za sigurnost i zaštitu okoliša, dok se istovremeno nastavlja boriti s istjecanjem nafte u Meksičkom zaljevu, najvećom ekološkom katastrofom u povjesti SAD-u.

Novo naftno polje nalazi se oko 200 kilometara zapadno od libijskog grada Bengazija, na oko 1750 metara ispod površine mora, što je 250 metara dublje od bušotine u Meksičkom zaljevu.

No, Nicholas tvrdi da se između dviju lokacija ne mogu vući paralele. 'Prilikom bušenja u Sirtskom zaljevu poštivat će se visoki sigurnosni standardi', istaknuo je glasnogovornik BP-a.

'Izbušili smo puno bušotina diljem svijeta, a ovdje smo poduzeli i neke dodatne mjere sigurnosti', dodao je Nicholas.
Prema BP-u, naftno polje se nalazi u geološkim slojevima koji su slabo propusni.

Britanska naftna kompanija kupila je prava na iskorištavanje nafte u Sirtskom zaljevu prije tri godine za 900 milijuna dolara. Izvršni direktor Tony Hayward opisao je taj posao kao najveću investiciju tvrtke do današnjeg dana.

Početak bušenja prate kontroverze oko činjenice da je BP lobirao da britanska vlada na slobodu pusti libijskog terorista Abdela Baseta Al-Megrahija, osuđenog za podmetanje bombe u zrakoplov Pan Ama i njegovo rušenje iznad Lockerbieja.