HSP NAPAO VLADU I PREDSJEDNIKA RH

'Uspjeh srpske diplomacije omogućila je Hrvatska'

22.04.2010 u 11:53

Bionic
Reading

Čelni ljudi HSP-a, predsjednik stranke Danijel Srb i šef za vanjsku politiku Anto Đapić, napali su na konferenciji za novinare sukreatore hrvatske vanjske politike predsjednika Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor za propuste koje su, prema njihovu mišljenju, napravili u posljednjih desetak dana

U HSP-u drže da je nova vanjska politika koju provodi Josipović, referirajući se pritom na njegov govor u BiH parlamentu, 'opasna, može imati tragične posljedice, a nije isključeno da će zbog svega biti i materijalne štete'.

'Tjedan velikih uspjeha na planu vanjske politike Srbije Borisu Tadiću omogućila je Hrvatska. Srbija sada relativizira odgovornost za napad na BiH, a ako se pažljivo slušalo što je Tadić govorio, moglo se čuti da se on nije ispričao za zločine koje su počinili Srbi, nego svi, a to nije drugo doli relativizacija. Kad kažem da bi moglo biti određene materijalne štete, onda tu mislim na neplaćanje ratne odštete od strane Srbije.

Za razliku od Josipovića, bivši predsjednik Stjepan Mesić znao je prepoznati srpske želje i namjere i nikad nije prešao crtu gdje bi im dao za pravo', kazao je Srb i dodao Hrvatska u ovom trenutku nema jedinstvenu vanjsku politiku jer jednu vodi Josipović, a drugu Kosor.

Za pravaše je i upitno kako predsjednikov glavni analitičar može biti čovjek koji je ima antihrvatske stavove i dodaju da je srpska diplomacija opet iz minimuma izvukla maksimum.

Srba i Đapića čudi i kako se mogao dogoditi gaf da se nitko ne nađe na pokopu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, a izgovore tehničke naravi ne priznaju jer to smatraju slabašnim obrazloženjem te dodaju da je riječ o sramoti bez presedana.

'Prijateljstvo među narodima se iskazuje u najtežim trenucima. Ako Josipović i Kosor nisu mogli otići, onda je u Poljskoj trebao biti ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. To je gaf i velika sramota', zaključio je Srb.